Novi pokušaj spašavanja iranskog nuklearnog sporazuma

Diplomate su razmatrale pitanja vezana za primjenu nuklearnog sporazuma (Anadolija)

Predstavnici zemalja potpisnica međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu sastali su se u Beču sa iranskim predstavnikom kako bi razmotrili kako se sporazum može spasiti.

Diplomate su razmatrale pitanja vezana za primenu nuklearnog sporazuma nakon što je Iran premašio dozvoljene količine uranijuma utvrđene sporazumom iz 2015. godine.

Nekoliko sati pre sastanka, zamenik iranskog ministra spoljnih poslova Seyed Abbas Araghchi izjavio je u Beču da se “prošlog meseca dogodilo dosta stvari u vezi sa sporazumom što je zahtevalo hitno održavanje još jednog sastanaka predstavnika potpisnica”, prenosi iranska državna novinska agencija IRNA.

Nakon sastanka Araghchi je rekao da je “atmosfera bila konstruktivna i da su razgovori bili dobri”.

‘Zaplena tankera je kršenje sporazuma’

“Ne mogu reći da smo sve rešili”, dodao je on i rekao da su sve stranke i dalje bile odlučne da se sporazum spase.

Araghchi je, međutim, dolazeći na sastanak, novinarima rekao da Iran na britansku zaplenu iranskog tankera kod Gibraltara gleda kao na kršenje sporazuma i dodao da zemlje potpisnice sporazuma ne bi trebalo da postavljaju prepreke iranskom izvozu nafte.

Na sastanku su učestvovali predstavnici Nemačke, Francuske, Velike Britanije, Kine, Rusije i Evropske unije.

“Sastanak u Beču omogućio je razgovore o situaciji povodom implementacije sporazuma sa naglaskom na njegove ekonomske i nuklearne komponente. Jasno je da američke sankcije podrivaju ovaj nuklearni dogovor, međutim, sve učesnice su čvrsto posvećene”, izjavio je Mihail Uljanov, ruski predstavnik u Međunarodnim organizacijama u Beču, prenosi TASS.

Teheran je sporazumom prihvatio da ograniči svoj nuklearni program i obaveže se da nikad neće težiti da napravi atomsku bombu u zamenu za ukidanje ekonomskih sankcija.

Nove sankcije SAD

Sjedinjene Američke Države su se su se unilateralno povukle iz tog sporazuma u maju 2018. i ponovo uvele sankcije Iranu.

Teheran je zatim prestao da poštuje restrikcije oko nivoa obogaćenja uranijuma ukoliko druge zemlje potpisnice sporazuma ne požure da nađu način da se minimalizuje efekat američkih sankcija.

Stručnjaci upozoravaju da povišen nivo uranijuma Iranu pruža priliku da ima dovoljno materijala da napravi atomsku bombu iako Iran to poriče.

Dosadašnja kršenja, međutim, oni više vide kao mehanizam Irana da potpisnice natera da nadoknade američke sankcije.

Oba puta povećanje nivoa je verifikovao američki nuklearni nadzornik Međunarodne agencije za atomsku energiju.

Iran je u međuvremenu preduzimao provokativne akcije u Zalivu, uključujući zaplenu britanskog tankera i obaranje američkog drona.

Izvor: Agencije