Novi pokušaj prodaje Adria Airwaysa

Adria Airways navodi da je suspenzija letova privremena. (Reuters)

Slovenija je u srijedu objavila novi poziv potencijalnim investitorima da iskažu interes u postupku prodaje nacionalnog avioprevoznika Adria Airwaysa.

Prodaje se ukupno 91,58 posto dionica kompanije, od čega je 69,87 posto u neposrednom vlasništvu države, a ostalo njenih fondova.

U pozivu na prijavu i slanje svoje ponude koji je u ime Slovenskog državnog holdinga objavila konsultantska firma KPMG, navodi se da je riječ o dobroj prilici za kupovinu firme koja ima globalni domet i prepoznatljiv brend.

Neuspješni pokušaji prodaje

Adria Airways je prošle godine na 30 redovnih linija u Evropi i čarterskim prevozima imala 1,1 milion putnika, uz jaku tržišnu poziciju u jugoistočnoj i srednjoj Evropi.

Ova aviokompanija posljednjih godina posluje sa poteškoćama, između ostalog i zbog zaduženosti prema bankama. Uprkos tome, prošle godine je imala 900.000 eura dobiti.

Na listu državnih kompanija koje treba prodati stavljena je 2013. godine, ali su pokušaji da nađe strateškog kupca završili neuspješno.

Za prethodni pokušaj prodaje međunarodnim tenderom u augustu 2012. godine, kada se prodavalo 74,87 posto dionica Adria Airwaysa, nije bilo očekivanog zanimanja, pa je postupak bio prekinut.

Izvor: Agencije