Novi početak za osobe s poteškoćama u razvoju

Pedeset osoba s intelektualnim smetnjama u Bosni i Hercegovini dobilo je u protekle dvije godine priliku da se osamostale. Većina su bivši korisnici Zavoda za zbrinjavanje osoba s teškoćama u razvoju. U tome im je pomogla organizacija Sumero, iz koje navode da se takve osobe pogrešno tretiraju, odnosno da je sistem zastario.

Nekoliko žena dobile su šansu da počnu novi život izvan zavoda za zbrinjavanje u kojima su prije boravili. Mersiha Hrnjić je četiri godine provela u zavodu Drin u Fojnici. Navodi da je ženama u takvim ustanovama veoma teško. Sada je smještena u Zenici, u stanu koji dijeli s još četiri korisnice.

“Godinu i po živim ovdje. Bila sam u Drinu četiri godine. Gore sam bila među 70 žena, a sad sam među pet žena, znači da mi je bolje ovdje nego na Drinu”, dodaje.

Vraćanje u lokalne zajednice

Sumero, savez organizacija za podršku osobama s intelektualnim teškoćama, provodi program vraćanja u lokalne zajednice. U Zenici u deset stanova boravi 30 osoba. Osigurani su im je stan, novac, hrana, terapije, kao i lični asistent. Korisnica usluga Sumera Diba Šarić kaže da je zadovoljna brigom.

“Slobodno se možete kretati, slobodno kupovati. Imate osjećaj da imate neka ljudska prava, veća nego što ste imali u zavodu”, dodaje.

Program su prihvatili Zeničko-dobojski, Srednjobosanski i djelomično Unsko-sanski kanton, međutim, u Zenici je program najbolje prihvaćen. Resorni ministar Nurdžehan Šahinović ne krije zadovoljstvo.

“Ovaj način smještaja osoba s intelektualnim teškoćama je u principu nešto što rade Evropa i svijet. Mi to prihvatamo i želimo razvijati taj način smještaja naših korisnika, da njima bude što je bolje moguće”, dodaje.

“Programom deinstitucionalizacije trenutno je obuhvaćeno 50 osoba, smještenih u 20 stambenih zajednica na području Zenice, Jajca i Sarajeva”, izvještava reporter Al Jazeere Faris Bajrić.

Širenje kapaciteta

Direktor organizacije Sumero Haris Haverić navodi da planiraju širenje kapaciteta.

“Sljedeće godine planiramo još 30 osoba deinstitucionalizirati, kako bi pokazali, ne u samo ova tri kantona, već u čitavoj Bosni i Hercegovini, da je ovaj model održiv, da je model obavezan i da ove aktivnosti koje radi Sumero su ustvari obaveza države”, dodaje.

Prema izvještaju ombudsmana za ljudska prava iz 2012. godine, u državnim zavodima za zbrinjavanje osoba s teškoćama u razvoju i invaliditetom zatvorenog i poluzatvorenog tipa boravi gotovo 2.000 ljudi. Iz Sumera tvrde da je većina takvih osoba sposobna za normalan život u lokalnoj zajednici.

Izvor: Al Jazeera