Novi Pazar: Građani mole za pomoć, vlast tvrdi da politiziraju

Loši uslovi za pacijente u novopazarskoj bolnici (Sandzakpress)

Predsjednik Srbije izjavio je da je Opća bolnica u Novom Pazaru jedna od najmodernijih i da je apsolutno neistina da nedostaje bilo šta što je potrebno za zaštitu od korona virusa i liječenje. Takva reakcija Aleksandra Vučića došla je nakon što su mediji objavili fotografije iz novopazarske bolnice, na kojima se vidi kako pacijenti leže na podu, dok neki oboljeli infuziju primaju sjedeći na stolici.

Vučić je rekao da je bolnica u tom gradu bolje opremljena nego mnoge bolnice u Njemačkoj, u gradovima te veličine, i da se u toj bolnici nalazi veliki broj neotvorenih kutija sa medicinskom opremom.

Za politiziranje korona krize građane i aktiviste koji su tražili bolju zdravstvene njegu optužila je i srbijanska primjerka Ana Brnabić, koja je Novi Pazar posjetila početkom sedmice.

Brnabić je rekla da je situacija kompleksna i u Pazaru i Tutinu, ali i u drugim žarištima u Srbiji, ali da na drugim mjestima nema politizacije. “Jedina razlika je u tome što se u tim žarištima ne politizira, a ovdje je naišlo na izuzetno, izuzetno plodno tlo za politizaciju, i onda su se naravno svi ovdje sjatili, jer fenomenalno odavde dođu lažne vesti, da potpaljuju dalje cijelu ovu atmosferu”.

Oprećne informacije

Oprečne informacije posljednjih dana dolaze iz Novog Pazara na jugoistoku Srbije, koji je proglašenim novim žarištem pandemija korona virusa u toj zemlji. Dok mediji i građani na društvenim mrežama objavljuju fotografije pacijenta u neuslovnim bolničkim prostorijama novopazarske bolnice, kao i izvještaje o svakodnevnom umiranju oboljelih od COVID-a 19, koje zdravstvene vlasti ne prikazuju, lokalni političari kao i predsjednik i premijerka države tvrde da stvarna situacija nije ni izbliza kakvom se želi prikazati.

Urednik lokalne Sandžak Televizije, Salahudin Fetić, rekao je Al Jazeeri da su novinari tog medija ulazili u novopazarsku bolnicu i svjedočili lošim bolničkim uvjetima, ali da je pred dolazak premijerke Brnabić bolnica dijelom pospremljena, ali ne toliko značajno.

Posljednjih dana stanje u bolnici se popravilo u organizacijskom smislu, jer je stigla pomoć i iz Kragujevca, ali to i dalje ne znači da je stanje zadovoljavajuće, rekao je Fetić.

Iskustva pacijenata

Neki pacijenti, kao i zdravstveni radnici, također javno govore o kolapsu zdravstvenog sistema u Novom Pazaru.

Stomatolog Dino Mustafić, koji je bolovao od COVID-a 19, na društvenoj mreži Facebook optužio je za pokušaj serviranja pozitivne slika iz novopazarske bolnice, dok on tvrdi da je situacija itekako dramatična. “Kad vas prime daju vam cedulju lijekova koje treba da kupite”.

“Premijerka govori o vitaminu C, e pa neka zna da ga četiri dana nije bilo. I da je moralo da se kupuje […].  Medicinsko osoblje nosi kese na nogama umesto čizmi”, rekao je Mustafić, uz tvrdnju da je u novopazarskoj bolnici svjedočio kako je vazduh uskraćen i ljudima koji su se gušili u mukama “i sigurno umirali zbog nedostatka” osnovnih medicinskih pomagala.

Problem u Novom Pazaru dodatno se zakomplikovao kada je 60 zdravstvenih radnika moralo u izolaciju jer je kod njih otkriven korona virusom. Objavljeno je da je hospitaliziran i direktor bolnice Meho Mahmutović, ali ne zbog COVID-a 19 već zbog srčanih problema. 

U međuvremenu, aktivistkinja za ljudska prava, Aida Ćorović, rekla je da je za samo jedan dan 250 pojedinaca doniralo više od milion dinara [više od 8,500 eura], a sredstva će biti usmjerena za nabavku medicinske i druge neophodne opreme za bolnice u Novom pazaru, Tutinu i Sjenici.

Prema podacima javnog zavoda Novog Pazara u tom gradu su od početka pandemije do četvrtka registrovana ukupna 532 lica zaražena novim korona virusom, na 71.000 stanovnika koliko Novi Pazar broji, prema UN-ovim podacima iz 2016. godine.

Pomoć koju je Bosna i Hercegovina ponudila Novom Pazaru Vlada u Beogradu je odbila, uz objašnjenje da se Srbija može nositi sa pandemijom korona virusa, što je dodatno izazvalo ogorčenje kod građana Novog Pazara.

Izvor: Al Jazeera