U Srbiji 11, S. Makedoniji osam, a BiH i Hrvatskoj po jedan smrtni slučaj

Dolaskom jeseni ponovo se razbuktava zaraza i obaraju negativni rekordi (Reuters)

U Srbiji je u posljednja 24 sata registrovano 357 slučajeva zaraze korona virusom, a u istom periodu preminulo je 11 osoba, javlja Tanjug.

Na respiratoru je trenutno 118 osoba.

Zamjenica direktora Klinika za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije Ivana Milošević izjavila je u srijedu da je u posljednja 24 sata u bolnice širom Beograda primljeno 144 bolesnika i dodala da su zdravstveni radnici prvi put ozbiljno zabrinuti.

Za Radio-televiziju Srbije (RTS) je rekla da je tokom posljednja 24 sata pregledano 320 bolesnika, a oko 100 tokom protekle noći, prenosi Tanjug.

“Za poslednja 24 sata u bolnice širom Beograda primljeno je 144 bolesnika, u Infektivnu kliniku 12. To znači da kao da smo primili celu Infektivnu kliniku, cele njene kapacitete u roku od 24 sata. Ogroman je priliv pacijenata”, kazala je Milošević.

Prema njenim riječima, od kada se to počelo dešavati zdravstveni radnici su po prvi put ozbiljno zabrinuti.

Teško stanje u Novom Pazaru

Tokom prethodnog dana u novopazarskoj bolnici od posljedica COVID-a 19 preminula su četiri pacijenta, a na respiratorima je njih osmoro, saopćeno je na konferenciji za novinare.

Dva pacijenta sa najtežom slikom transportirani u Beograd i Kragujevac, prenosi Tanjug.

Direktor Doma zdravlja Ervin Ćorović rekao je na konferenciji za novinare da su u istom periodu na liječenje primljena još 32 pacijenta, čime su popunjena 388 kreveta te zdravstvene ustanove.

“S obzirom na broj pacijenata, trenutno obavljamo detaljne preglede sa ciljem da one sa lakšom slikom prebacimo u privremenu COVID bolnicu u Medicinskoj školi ili otpustimo na kućno lečenje”, rekao je Ćorović.

BiH: Još 244 zaraženih

U protekla 24 sata, u Bosni i Hercegovini je evidentirano još 244 zaraženih.

U Federaciji BiH testirana su 1.053 uzorka, od kojih je 123 pozitivno, saopćeno je iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH, prenosi Anadolija.

Novi slučajevi registrirani su u Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom, Hercegovačko-neretvanskom, Srednjobosanskom, Unsko-sanskom, Bosansko-podrinjskom i Kantonu Sarajevo.

U Federaciji BiH do sada su testirana 63.237 uzorka, a COVID-19 je potvrđen kod 3.014 osoba. 

U posljednja 24 sata registriran je jedan smrtni slučaj, a radi se o muškoj osobi iz Tuzle (1946.). 

U KS-u je potvrđeno 45 novih slučajeva zaraze, nakon testiranja 367 uzoraka.

U entitetu Republika Srpska, potvrđeno je prisustvo virusa kod još 121 osobe, nakon testiranja 533 uzorka.

Najviše novooboljelih je i Bijeljine – 25, dok ih je 16 iz Banje Luke.

S. Makedonija: 163 novozaraženih, 8 žrtava

U Sjevernoj Makedoniji je u posljanja 24 sata od posljedica zaraze korona virusom preminulo osam osoba, javlja reporterka Al Jazeere Maja Blazevska Evrosimoska.

U istom periodu registrovana su 163 nova slučaja zaraze korona virusom, čime je ukupan broj zaraženih od početka epidemije porastao na 7.406.

U Sjevernoj Makedoniji trenutno su aktivna 3.493 slučaja, a dosad je registrovano 359 žrtava.

Hrvatska: Oboljele nove 53 osobe, jedna umrla

U protekla 24 sata zabilježena su 53 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 934, izvijestio je Stožer civilne zaštite.

Među njima je 91 pacijent na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru četiri pacijenta.

Jedna osoba je preminula, što ukupan bilans umrlih povećava na 114.

Crna Gora: Korona u vladi

U Institutu za javno zdravlje Crne Gore s u protekla 24 sata analizirana 392 uzorka od kojih je 53 bilo pozitivno na korona virus, prenosi Anadolija.

“Najviše novooboljelih i danas je registrovano u Podgorici gdje je zabilježeno 35 novih slučajeva. Epidemiološka situacija je sve ozbiljnija jer se povećava broj registrovanih slučajeva. Zamolila bih građane da nose maske i održavaju higijenu”, kazala je Sanja Medenica iz Instituta za javno zdravlje.

Crnogorski ministar rada i socijalne brige Kemal Purišić pozitivan je na korona virus, objavljeno je u srijedu na nalogu vlade u Podgorici na Twitteru, dok je u zemlji u pet opština proglašena epidemija, a razmatra se i održavanje izbora u avgustu.

Kako je saopšteno, ministar i njegova supruga su od utorka navečer, kada su saznali rezultate testa, u samoizolaciji, prenijela je Hina.

Za nešto više od tri sedmice, u Crnoj Gori su se zarazile 583 osobe, od kojih je osam preminulo.

To je gotovo dvostruko više zaraženih nego u prvom valu, kada su koronavirusom bile inficirane 324 osobe, a devet osoba je umrlo.

Ministarstvo zdravstva proglasilo je u utorak navečer epidemiju u pet općina na sjeveru zemlje.

Kosovo: Novozaraženih 183 

Nacionalni institut javnog zdravlja Kosova objavio je da su potvrđena još 183 nova slučaja zaraze korona virusom.

U Laboratoriji za molekularnu mikrobiologiju u utorak su testirana 365 uzorka, od kojih je 183 bilo pozitivno.

Ponovo je najviše zaraženih u Prištini, 73.

U glavnom gradu Kosova je više od 1.000 aktivnih slučajeva zaraze.

Od početka pandemije testirano je 26.039 osoba, od kojih je 3.886 bilo zaraženo, uz 82 smrtna slučaja. 

Krizni štab četiri opštine sa sjevera Kosova, donio je odluku u utorak navečer da u narednoj sedmici od 21 navečer do pet ujutro zabrani kretanje građanima zbog povećanog broja zaraženih. 

Slovenija: Još 24 zaražena

U Sloveniji su potvrđena još 24 slučaja korona virusa, čime je ukupan broj oboljelih u toj zemlji porastao na 1.763, objavljeno je danas na sajtu slovenske Tanjug, pozivajući se na STA.

Kako se navodi, najnoviji podaci su u skladu sa blago rastućom, ali i dalje fluktuirajućom krivuljom viđenom prethodne sedmice.

Hospitalizovano je 14 pacijenata, što je za dva više u odnosu na jučerašnji dan, a nijedan nije na odjeljenju intenzivne njege.

Izvor: Agencije