Novi palestinski premijer optužio SAD za objavu finansijskog rata

Nema partnera u Palestini za Donalda Trumpa, kazao je Mohammad Shtayyeh (EPA)

Novi palestinski premijer Mohammad Shtayyeh optužio je Sjedinjene Američke Države da su objavile “finansijski rat” Palestincima i da će američki mirovni plan koji se navodno priprema biti “mrtvorođen”.

U prvom intervjuu za strane medije nakon što je preuzeo tu funkciju tokom vikenda, Shtayyeh je izložio plan da se prevaziđe naslijeđena finansijska kriza i predvidio da će se međunarodna zajednica, uključujući saveznike SAD-a u arapskom svijetu, pridružiti Palestincima i odbaciti očekivani mirovni plan predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, prenosi Beta.

“Nema partnera u Palestini za Trumpa. Nema arapskih partnera i evropskih partnera za Trumpa”, rekao je Shtayyeh, prenosi AP.

Odbacit će Trumpov plan

Trump je u decembru 2017. godine priznao Jerusalem kao glavni grad Izraela i u maju 2018. godine je ambasada SAD-a premještena iz Tel Aviva u taj grad, u čijem istočnom dijelu Palestinci planiraju sjedište svoje buduće države.

Palestinsko rukovodstvo je potom prekinulo kontakte s Trumpovom administracijom, koja im je u međuvremenu uskratila finansijsku pomoć.

Osim toga, Palestinci su unaprijed najavili da će odbaciti Trumpov mirovni plan, koji, kako se najavljuje, ne predviđa stvaranje nezavisne Palestine.

Izvor: Agencije