Oglasi

Novi palestinski premijer optužio SAD za objavu finansijskog rata

Mohammad Shtayyeh je optužio Washington da je objavio finansijski rat Palestincima te da će američki mirovni plan koji se navodno priprema biti 'mrtvorođen'.
Nema partnera u Palestini za Donalda Trumpa, kazao je Mohammad ShtayyehEPA

Novi palestinski premijer Mohammad Shtayyeh optužio je Sjedinjene Američke Države da su objavile "finansijski rat" Palestincima i da će američki mirovni plan koji se navodno priprema biti "mrtvorođen".

U prvom intervjuu za strane medije nakon što je preuzeo tu funkciju tokom vikenda, Shtayyeh je izložio plan da se prevaziđe naslijeđena finansijska kriza i predvidio da će se međunarodna zajednica, uključujući saveznike SAD-a u arapskom svijetu, pridružiti Palestincima i odbaciti očekivani mirovni plan predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, prenosi Beta.

"Nema partnera u Palestini za Trumpa. Nema arapskih partnera i evropskih partnera za Trumpa", rekao je Shtayyeh, prenosi AP.

Odbacit će Trumpov plan

Trump je u decembru 2017. godine priznao Jerusalem kao glavni grad Izraela i u maju 2018. godine je ambasada SAD-a premještena iz Tel Aviva u taj grad, u čijem istočnom dijelu Palestinci planiraju sjedište svoje buduće države.

Palestinsko rukovodstvo je potom prekinulo kontakte s Trumpovom administracijom, koja im je u međuvremenu uskratila finansijsku pomoć.

Osim toga, Palestinci su unaprijed najavili da će odbaciti Trumpov mirovni plan, koji, kako se najavljuje, ne predviđa stvaranje nezavisne Palestine.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.