Novi napadi u Halepu uprkos prekidu vatre

Od 22. aprila više puta pogođene i bolnice Ljekara bez granica (Anadolija)

Iako je intenzitet borbi smanjen, snage sirijskog predsjednika Bashara al-Assada izvele su zračne udare na jedan kvart u Halepu kao i na ruralno područje južno od grada.

Nema informacija o žrtvama. S druge snage, izvori iz opozicije navode da su njihove snage uništile jedno vozilo Assadovih snaga zapadno od grada.

Reporter Al Jazeere u Halepu izvijestio je ranije da je ondje stanje mirno nakon stupanja na snagu sporazuma o prekidu vatre.

Sjedinjene Američke Države i Rusija dogovorili su da prošire prekid vatre u Siriji kako bi obuhvatio i pokrajinu Halep, a sirijska vojska potvrdila je da će poštivati 48-satno primirje.

U najvećem sirijskom gradu prethodnih dana vodile su se žestoke borbe.

Reporter Muntasir Abu Nabut javlja da u gradu jutros, dva sata nakon što je prekid vatre stupio na snagu, nije bilo granatiranja niti su se čule eksplozije.

Prvi put nakon eskalacije sukoba grad nisu nadlijetali avioni, izvijestio je Abu Nabut, ističući da se sve sukobljene strane zasad pridržavaju dogovorenog prekida vatre.

Stanovnici Halepa pozdravili su sporazum o prekidu vatre, iako izražavaju bojazan da ga režim neće poštivati.

Pobunjeničke jedinice su u stanju pripravnosti, javlja Al Jazeerin reporter.

Ubijeno više od 250 ljudi

U Halepu i njegovoj okolini posljednjih dana su vođene teške borbe, koje su ugrozile prvi veliki prekid vatre u petogodišnjem građanskom ratu, dogovoren u februaru na pregovorima pod okriljem SAD-a i Rusije.

U protekle dvije sedmice u borbama u Halepu, koji je od 2012. godine podijeljen na pobunjeničke i Vladine sektore, ubijeno je više od 250 ljudi.

U sukobima pobunjeničkih boraca i Vladinih snaga civili često budu žrtve, a od 22. aprila su više puta pogođene i bolnice Ljekara bez granica.

Izvor: Al Jazeera i agencije