Novi napadi nakon isteka primirja u Jemenu

Primirje počelo u utorak navečer kako bi humanitarne organizacije mogle dostaviti pomoć jemenskom narodu pogođenom sukobima (Reuters)

Nakon završetka petodnevnog primirja u Jemenu koalicijske snage predvođene Saudijskom Arabijom izvele su niz zračnih napada na položaje pobunjeničkog pokreta Husi i pristalica svrgnutog predsjednika Alija Abdullaha Saleha.

Prema izjavama svjedoka, avioni koalicijskih snaga gađali su bazu Specijalnih snaga koja se nalazi pod kontrolom Husa u pokrajini Aden, kao i položaje pristalica Saleha, javlja Anadolija.

Nije poznato je li u napadu bilo žrtava.

Tokom petodnevnog primirja u Jemenu dostavljanje humanitarne pomoći završeno je sinoć u 23:00 po lokalnom vremenu.

Međutim, pomoć nije stigla u dovoljnim količinama u južni dio Jemena gdje su pojačani sukobi.

“Nažalost, nismo imali mnogo koristi od primirja. Svakim danom naši problemi se povećavaju”, rekao je predsjednik Udruženja za dijalog i razvoj Vaddah, Arif Naci.

Na ivici gladi

Naci je, također, istakao da je samo mali dio humanitarne pomoći dostavljen u Aden dok je sva ostala pomoć otišla u druga područja. 

“Nije nam stigla pomoć, struja, voda ni plin. Naše domove bombarduju dan-noć. Imali smo velika očekivanja od primirja. S obzirom na to da nismo primili plate, ne možemo kupiti ni šećer ni brašno, a kako nam nije stigla ni humanitarna pomoć neki od nas su na ivici gladi”, rekao je stanovnik Abyena Salim Naci el-Fakir.

Primirje je počelo u utorak navečer kako bi humanitarne organizacije mogle dostaviti pomoć jemenskom narodu pogođenom sukobima i napadima koje Saudijska Arabija i njeni saveznici predvode protiv militantne šiitske grupe Husi.

Podijeljeni Jemen zahvaćen je nemirima od septembra prošle godine kad je šiitska grupa Husi zauzela glavni grad Sana'u i odatle proširila svoju vlast na veliki dio zemlje.

Saudijska Arabija i njeni arapski saveznici su 25. marta počeli vojnu akciju na pozicije Husa u Jemenu.

Izvor: Agencije