Novi napad u Jalalabadu, najmanje 18 mrtvih

Još niko nije preuzeo odgovornost za napad u Jalalabadu (EPA)

Najmanje 18 osoba ubijeno je u bombaškom samoubilačkom napadu koji se dogodio u Jalalabadu, gradu na istoku Afganistana, prenosi AP.

Glasnogovornik ureda guvernera provincije Nangarhar, Attaullah Khogyani potvrdio je da se napad dogodio nedaleko od vladinog kompleksa u središtu grada.

Khogyani je dodao da je u napadu ranjeno još najmanje 45 ljudi.

I dan ranije, Jalalabad je bio poprište sličnog napada u kojem je ubijeno najmanje 36 osoba, a njih 65 je ranjeno.

ISIL intenzivirao aktivnosti u Afganistanu

Do sada nitko nije preuzeo odogovornost za današnji napad, no jučer je ISIL potvrdio da je izveo smrtonosni napad.

Bombaš je tada ciljao talibanske borce koji su se okupili kako bi proslavili primirje koje se poklopilo s Ramazanskim bajramom.

Afganistan je višegodišnje poprište duboke sigurnosne krize koja se ogleda u stalnoj borbi protiv talibana i pripadnika ISIL-a koji je, nakon fijaska u Iraku i Siriji, intenzivirao aktivnosti u Afganistanu. 

Predsjednik Ashraf Ghani objavio je u subotu produljenje osmodnevnog primirja za afganistanske sigurnosne snage koje su u sukobu s talibanima.

Talibani obustavljaju primirje

Talibani su u međuvremenu objavili da neće produljiti trodnevno primirje s afganistanskim snagama, te da namjeravaju nastaviti borbe nakon njegova završetka.

“Večeras završava primirje i naše će se operacije nastaviti. Ne namjeramo produljiti prekid vatre”, izjavio je glasnogovornik talibana Zabiullah Mujahid u poruci koju prenosi AFP.

No, vladine snage će nastaviti primirije, objavio je predsjednik Ghani, te pozvao talibane da ih u tome slijede.

To je bio prvi službeni prekid vatre na državnoj razini nakon američke invazije 2001. godine, pa su prizori sreće probudili nade u mir među ratom iscrpljenim Afganistancima.

Tijekom prekida vatre posljednjih dana odvijali su se prizori bliskih susreta između talibanskih boraca, civila i pripadnika snaga sigurnosti.

Izvor: Agencije