Novi most preko Save dobio ime

Naziv "Most preko Ade" dobio je najviše glasova građana (Tanjug)

Komisija za imenovanje ulica i trgova odlučila je da novi most preko Save kod Ade Ciganlije, koji spaja novobeogradsku u i čukaričku obalu, dobije jednostavno ime – “Most preko Ade”.

Komisija je tu odluku donijela na sjednici u ponedjeljak, razmatrajući brojne prijedloge građana, među kojima je po brojnosti prednjačio upravo naziv “Most preko Ade”, rekao je Tanjugu predsjednik Komisije Slobodan Stanimirović.

Komisija je prijedlog imena proslijedila na saglasnost nadležnom Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu, koja će odlučiti da li će prihvatiti gramatički ispravan predlog.

Ime “Most na Adi” izabrala je većina građana kada su u augustu obišli most.

Popularna su bila i imena “Harfa”, “Pavlov most”, “Most Zorana Đinđića”.

Za “Most na Adi” zabilježen je 3.341 glas, drugi prijedlog bio je “Harfa” sa 1.038 glasova, slijede “Most patrijarha Pavla” – 813, “Most Zorana Đinđića” – 611, “Žirafa – 382 i “Lepeza” – 379.

Prvobitni prijedlog građana da most na Savi dobije ime “Most na Adi” lingvisti su ocijenili kao gramatički nepravilan.

Kao pravilano prihvaćeno je ime “Most preko Ade”, istakao je Sanimirović.

Prijedlog za naziv novog mosta upućuje se Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu na saglasnost, poslije čega će se naći na dnevnom redu Skupštine grada Beograda.

O zvaničnom nazivu novog mosta odlučit će odbornici Skupštine grada, rekao je Stanimirović za Tanjug.

Prijedloge da most bude nazvan po aktuelnom gradonačelniku Beograda Draganu Đilasu ili teniskom asu Novaku Đokoviću Komisija nije uzimala u obzir, jer su oni živi, kazao je Stanimirović.

Otvaranje u decembru

On je objasnio da u slučaju dodjele imena po nekoj poznatoj ličnosti, bilo da je u pitanju most, trg ili ulica, mora proći tri godine od smrti te osobe i naveo da je jedini izuzetak od tog pravila napravljen kada je patrijarh Pavle odmah nakon smrti dobio bulevar sa svojim imenom.

Stanimirović je naglasio da je obaveza Komisije bila da razmotri svaki predlog i da obrazloži zašto se on prihvata ili odbija.

Most preko Save, koji urbanističkim, saobraćajnim, ekološkim i estetskim kvalitetima predstavlja najnovija dostignuća u oblasti mostogradnje, trebao bi, kako je ranije najavljeno, biti otvoren za saobraćaj 15. decembra.

Most će, kao sastavni deo unutrašnjeg magistarlnog prstena, imati šest saobraćajnih traka, dva kolosijeka za metro i dvije pješačko-biciklističke staze, a dugačak je 969 metara i širok 45 metara, s pilonom visokim 200 metara.

Novi most će omogućiti građanima da sa čukaričke na novobeogradsku stranu grada pređu bez velikih saobraćajnih gužvi i da pri tom uštede oko 30 minuta, dok će intenzitet saobraćaja preko drugih mostova na Savi i Bulevarom vojvode Mišića biti smanjen za 40 posto.

Dosadašnje studije pokazale su da će vožnjom preko novog mosta, umjesto kroz centar grada, putnička vozila dnevno uštedjeti oko 11 tona goriva i preći oko 100.000 kilometara manje.

Izvor: Agencije