Novi mirovni pregovori o Siriji krajem januara

Želimo okončati patnje sirijskog naroda i omogućiti dolazak humanitarne pomoći, poručuje sirijska opozicija (EPA)

Sirijski kongres nacionalnog dijaloga održat će se u ruskom gradu Sočiju 29. i 30. siječnja iduće godine, objavili su Rusija, Turska i Iran, a prenosi Reuters.

Ujedinjeni narodi pozvali su u međuvremenu te tri države da podrže zastali mirovni proces iz Ženeve.

Moskva, Teheran i Ankara objavili su datum u zajedničkom priopćenju nakon razgovora u Astani, glavnom gradu Kazahstana, na kojem su bili i predstavnici vlade u Damasku te nekih oporbenih skupina.

No, organizatori se tek trebaju dogovoriti o listi sudionika.

Turska se ranije protivila dolasku glavne organizacije sirijskih Kurda, a neke pobunjeničke skupine rekla su da se još nisu odlučile.

Pregovori u Sočiju nisu alternativa Ženevi

Izaslanik Ujedinjenih naroda za Siriju Staffan de Mistura, koji je također bio u Astani, rekao je da ruski plan o sazivanju kongresa treba ocjenjivati po tome koliko pridonosi mirovnom procesu u Ženevi pod okriljem UN-a.

S time su se složile prisutne oporbene skupine.

“Što se tiče konferencije u Sočiju, UN procjenjuje takve inicijative po tome koliko pomažu u postizanju mira”, priopćilo je oporbeno izaslanstvo.

“Rusima smo rekli da Soči neće biti alternativa Ženevi, jer želimo okončati patnje sirijskog naroda i omogućiti dolazak humanitarne pomoći”, rekao je Ahmed Tohme, čelnik izaslanstva.

Izvor: Agencije