Novi ministar odbrane kao podrška Netanyahuu

Bennett je prihvatio funkciju ministra odbrane, koju mu je ponudio Netanyahu (EPA)

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu objavio je u petak imenovanje novog ministra odbrane i pridruženje trojice zastupnika desnog centra svojoj stranci, koja se bori za njegovo zadržavanje na vlasti.

Netanyahu, koji obavlja tri funkcije (premijer, ministar odbrane i šef Likuda), prepustio je portfelj odbrane Naftaliju Bennettu, koji se, uz još dvojicu zastupnika, pridružuje njegovoj stranci, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Bennett je prihvatio funkciju ministra odbrane, koju mu je ponudio Netanyahu, naveo je Likud u saopćenju.

Izgledni treći izbori

Ako nova vlada bude formirana sljedećih sedmica, “nova osoba bit će imenovana ministrom odbrane”, precizirala je stranka.

“Zajednički smo dogovorili da će Bennett biti ministar odbrane do osnivanja nove vlade”, potvrdila je Ayelet Shaked, istaknuta figura izraelske radikalne desnice i Bennettova politička saveznica.

Dodavanjem tih novih glasova Likud sada ima 35 mjesta od 120 u Knessetu ili dva više od centrističke stranke Plavo i bijelo bivšeg vojnog šefa Bennyja Gantza, velikog Netanyahuovog protivnika.

Nakon što nije uspio sastaviti vladu poslije izbora u septembru, Netanyahu je bio primoran prepustiti Gantzu da pokuša prikupiti većinu od 61 zastupnika.

No, direktna podrška Bennetta i njegovih kolega novoj desnici u Likudu ograničava Gantzove opcije.

Ako Gantz do 20. novembra ne okupi većinu, Knesset u roku tri sedmice mora pronaći novog kandidata za premijera i izvući Izrael iz političkog zastoja.

U slučaju da ne uspije u zemlji će biti održani treći izbori u manje od jedne godine.

Ganz: Užasno za državu

U tom slučaju Netanyahu bi ostao na vlasti najmanje do završetka tih izbora, kao i njegov novi ministar odbrane.

Netanyahuovi i Gantzovi pregovarači neuspješno su se sastajali posljednjih sedmica nastojeći formirati koalicijsku vladu.

“Čini se da je Netanyahu odlučio gurnuti Izrael u treće izbore. To je užasno za državu”, rekao je Gantz u petak i upozorio na “neprikladno” imenovanje Bennetta na jednu od najosjetljivijih funkcija države na osnovu “bliskih političkih gledišta i ličnog interesa” Netanyahua.

Izvor: Agencije