Novi lijek za Alzheimerovu bolest budi nadu

Naučnici u Sjedinjenim Američkim Državama nedavno su napravili pomak u borbi protiv Alzheimerove bolesti.

Klinička istraživanja pokazuju da novi lijek može da uspori napredovanje bolesti, ako pacijenti na vrijeme počnu sa terapijom.

Još se ne nazire lijek za Alzheimerovu bolest, koja napada centre u mozgu i postepeno uništava sposobnost pamćenja, prepoznavanja i u finalnim fazama bolesti motorne funkcije pacijenata.

Ova neurodegenerativna bolest uzrokuje stvaranje proteina amiloida, koji u mozgu stvaraju plakove. Smatra se da je taj proces nepovratan.

Međutim, farmaceutska kompanija Lilly objavila je da bi njihov eksperimentalni lijek, skraćeno nazvan Sola, mogao da uspori taj proces.

Naknadna studija otkrila je da su blaži pacijenti koji su ranije počeli da uzimaju ovaj lijek sporije gubili kognitivne sposobnosti i motoričke funkcije od pacijenata koji su odgovarajuću terapiju počeli da uzimaju kasnije.

„Sekundarna analiza pokazuje da je terapija antiamiloidnim antitijelom zvanim solane-zumab efikasna kod pacijenata sa blažim oblikom bolesti“, rekao je profesor neurologije, Paul Aisen.

Za jedan broj naučnika, ovi nalazi ne predstavljaju poseban napredak. Također, dionice Lillyja nakratko su pale nakon objavljivanja najnovijih podataka.

Ipak, i dalje postoji nada u konačnu pobjedu nad Alzheimerovom bolešću.

„Devedeset devet posto do sada testiranih lijekova protiv Alzheimerove bolesti nije bilo uspješno. Ali, 78 kompanija širom svijeta i dalje istražuju načine da se ova bolest spriječi ili zaustavi“, javlja reporter Al Jazeere, Tom Ackerman.

Broj oboljelih raste

SAD i druge države sa sve starijom populacijom imaju veliki interes u ovoj borbi.

Broj oboljelih od Alzheimerove bolesti među stanovništvom koje je trenutno između 60 i 70 godina starosti dramatično će porasti, od blizu jedan posto u 2020. godini, do zapanjujućih 50 posto kada napune 85 i više godina.

Zbog toga će se četvrtina od ukupnih sredstava koje američka vlada plaća za programe zdravstvene zaštite za osobe treće dobi morati izdvajati za Alzheimerovu bolest.

Ova prognoza navela je Kongres da poveća budžetska sredstva za istraživanje za više od 50 posto. Finansiranje iz privatnih fondova također je u porastu.

„Mi smo najveći neprofitni investitori na svijetu i takve investicije veoma su važne jer se privatna filantropija može brzo mobilisati i stvoriti mogućnosti koje su nam potrebne“, navodi Robert Egge, iz Udruženja za Alzheimerovu bolest.

Vlada SAD-a pred sebe je postavila ambiciozan plan – doći do djelotvorne terapije za Alzheimerovu bolest u narednih 10 godina.

Izvor: Al Jazeera