Novi lider EPP-a: Tusk kreće u borbu protiv populista

Donald Tusk
U Zagrebu Tusk nije imenovao Orbana, no rekao je da je 'mainstream' skupina konzervativnih stranaka odlučna suprotstaviti se manipulativnom populizmu (EPA)

Predsjednik Evropskog vijeća na odlasku Donald Tusk novi je predsjednik Evropske narodne stranke (EPP), odlučili su u srijedu u Zagrebu zastupnici ove grupacije, kojima je Tusk obećao da će se boriti protiv populista.

Za Tuska je bio 491, a protiv 37 zastupnika na kongresu saveza evropskih demokršćanskih stranaka, javila je Hina.

Prvi čelnik EPP-a iz srednje i istočne Evrope zamijenit će Francuza Josepha Daula, koji je stranku vodio od kraja 2013. godine.

Tusk (62) bio je jedini kandidat za novog čelnika krovne evropske stranke desnog centra i najjače grupe u Evropskom parlamentu.

Krajem novembra Tusku ističe mandat predsjednika Evropskog vijeća, na koji je izabran 2014. i 2017. godine.

Najbrojnija grupa u Evropskom parlamentu

“Bolje biti predsjednik EPP-a nego bivši predsjednik Evropskog vijeća”, rekao je u šali Tusk nakon objave rezultata.

Ranije u srijedu je izjavio da mu je dosta biti prvi evropski birokrata i da kreće u borbu za birače protiv populista.

“Na jednoj su strani stranke neodgovornog populizma, a na drugoj naša stranka odgovorne popularnosti. Spreman sam za borbu, nadam se da ste spremni i vi”, kazao je zastupnicima iz četrdesetak zemalja.

Aktivist sindikata Solidarnost osamdesetih godina postao je najdugovječniji premijer u postkomunističkoj Poljskoj (2007-14).

Bio je jedan od utemeljitelja centrističke stranke Građanske platforme, članice EPP-a, koju je vodio od 2003. do 2014. godine.

Osnovan 1976. godine, savez evropskih stranaka desnog centra danas okuplja 84 članice iz 43 države.

S osvojena 182 od 751 mandata, najbrojnija su grupa u EP-u i, zajedno sa socijalistima, liberalima i Zelenima, čine većinski proevropski savez, nasuprot populističkim, euroskeptičnim i eurofobnim strankama.

Tusk je rekao da strah igra glavnu ulogu u politici i da su zbog migrantske krize i terorističkih napada posljednjih godina ljudi tražili osjećaj sigurnosti.

‘Nećemo žrtvovati vrijednosti’

“Zbog toga njihova srca tako lako osvajaju oni koji uglas viču: ‘Ustanite, učinite svoju zemlju ponovo velikom, vratite kontrolu'”, kazao je Tusk, aludirajući na “mantre” populističkih vođa u Evropi i predizborni slogan američkog predsjednika Donalda Trumpa.

No, on smatra da pravo da vladaju imaju samo oni koji žele i mogu ljudima pružiti osjećaj sigurnosti, istovremeno čuvajući njihove slobode i prava.

“Ni pod kojim uvjetima ne smijemo prepustiti područje slobode i reda populistima, manipulatorima i autokratima koji ljude navode da vjeruju da sloboda ne može ići ruku na ruku sa sigurnošću. Da zaštita naših granica i teritorija ne može ići zajedno s liberalnom demokratijom i vladavinom prava”, rekao je Tusk.

“Nećemo vrijednosti poput građanskih sloboda, vladavine prava i pristojnog javnog ponašanja žrtvovati na oltar sigurnosti i reda, jer za to nema potrebe”, dodao je.

“Oni koji to ne mogu prihvatiti de facto se isključuju iz porodice”, kazao je Tusk, očito misleći na stranku Fidesz mađarskog premijera Viktora Orbana, kojeg je EPP u martu suspendirao zbog kršenja demokratskih standarda u zemlji.

Iako su bili relativni pobjednici posljednjih evropskih izbora, članovi EPP-a su osvojili 39 mandata manje nego na izborima 2014. godine.

Izvor: Agencije