Novi korona virus prenosiv među ljudima

U Francuskoj je dijagnosticiran drugi slučaj korona virusa nalik SARS-u i čini se da je riječ o prenošenju bolesti među ljudima (Reuters)

Vjerojatno je da se novi korona virus koji je u Saudijskoj Arabiji i Evropi ubio 18 ljudi može prenositi s čovjeka na čovjeka, objavila je u nedjelju Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), prenosi Hina.

“Najviše zabrinjava činjenica što grupiranje oboljelih u različitim zemljama sve više ide u prilog hipotezi da se uz blizak kontakt korona virus može prenijeti s čovjeka na čovjeka”, rekao je novinarima pomoćnik direktora WHO-a Keiji Fukuda nakon posjete Saudijskoj Arabiji.

U Francuskoj je dijagnosticiran drugi slučaj toga korona virusa nalik SARS-u i čini se da je riječ o prenosu bolesti među ljudima.

Ista soba

Novozaraženi je pacijent bio u istoj bolničkoj sobi s jedinim dosad potvrđenim oboljelim u Francuskoj, potvrdilo je francusko ministarstvo zdravstva.

Obojica su sad u izolaciji u bolnici u obližnjem Lilleu.

Zaraza je počela u Saudijskoj Arabiji, a dosad se proširila na Francusku, Britaniju i Njemačku, ali dosad nije bilo dovoljno dokaza o prenosu bolesti s čovjeka na čovjeka.

Po najnovijim podacima broj potvrđenih infekcija u svijetu narastao je na 34 jer je u Saudijskoj Arabiji u aprilu u bolnicu primljeno dvoje ljudi, a pretrage su pokazale da su inficirani upravo novim sojem korona virusa nCoV.

Izvor: Agencije