Novi korak Srbije ka EU-u

Srbiju je na međuvladinoj konferenciji u Luksemburgu predstavljala ministrica Jadranka Joksimović (EPA)

Srbija je na međuvladinoj konferenciji u Luksemburgu otvorila dva nova poglavlja u pregovorima s Europskom unijom – ono posvećeno carinskoj uniji, odnosno pravu intelektualnog vlasništva.

Srbija će tokom pregovora u okviru poglavlja 29 usklađivati svoju carinsku politiku s carinskom politikom Europske unije kako bi ulaskom u EU ušla i u europsku carinsku uniju.

Time se ukidaju carinske kvote za robu iz Europske unije, a usklađuju zajedničke kvote prema trećim zemljama, prenosi Tanjug.

Pregovori u okviru Poglavlja 7 odnose se na reformu zakonodavstva u oblasti intelektualnog vlasništva, autorskih prava, zaštite potrošača, borbe protiv piraterije i brendiranje.

Važna poruka

S ova dva, Srbija je dosad otvorila 10 od ukupno 35 poglavlja u pregovorima o članstvu s Europskom unijom, a dva je privremeno i zatvorila.

Srbiju je predstavljala Jadranka Joksimović, ministrica zadužena za europske integracije, koja je uoči puta izjavila da “otvaranjem još dva poglavlja u pregovorima sa EU-om Srbija šalje poruku da je stabilna zemlja koja sprovodi reforme u raznim oblastima”.

Po njenom mišljenju, otvaraju se dva veoma važna poglavlja.

“Poglavlje koje se odnosi na carinsku uniju važno je za čitavu privredu jer to znači da će Srbija, ispunjavajući standarde iz ove oblasti u momentu kada postane članica EU-a, primenjivati nesmetano kretanje roba unutar Unije, a prema robi iz trećih zemalja primenjivaće iste carine i kvote kao EU”, ocijenila je Joksimović.

‘Solidan’ tempo Srbije

“Intelektualna svojina odnosi se na autorska i srodna prava i prava industrijske svojine, borbu protiv piraterije, zaštitu potrošača, oznake geografskog porekla, brendiranje robe, bolje pozicioniranje naših kompanija. To su važne stvari, posebno za ljude iz kulture, inovacija, nauke”, dodala je.

Zadovoljna je i što “Srbija ide u reformska, tehnička poglavlja, koja pokazuju da se reforme sprovode u različitim oblastima”, te smatra kako će dobrobiti tog procesa “građani i privreda osetiti kroz proces usklađivanja”.

“Kada menjate zakonodavstvo, menjate i pravila ponašanja”, rekla je Joksimović u izjavi za RTS.

Ocijenila je i da “Srbija ima solidan tempo što se tiče otvaranja pregovaračkih poglavlja”.

Izvor: Agencije