Novi i stari simboli Zlatibora

Zlatibor, dragulj Srbije, i ove godine će ugostiti sve one željne svježeg zraka i prekrasnih pejzaža. Najpopularnija turistička destinacija u Srbiji turistima će ponuditi i nove sadržaje.

„Visoki borovi, prostrani proplanci, blagotvorni vetrovi. Starim simbolima Zlatibora pridružili su se i neki novi luksuzni hoteli, ekskluzivni apartmani, dobar provod“, rekla je naša novinarka Jelena Milutinović, dodavši da u najposjećenijem turističkom mjestu Srbije uveliko traju pripreme pred ljetnu sezonu.

Centar Zlatibora neki zovu Mali Beograd, ne samo zbog toga što brojni Beograđani tu tradicionalno dolaze, već i zato što centralni dio sve više liči na pravi grad.

Kafići, tržni centar i prodavnice ne odaju utisak gostima da se nalaze visoko na planini.  

„Kuća do kuće, više nije onaj Zlatibor koji je nekada bio“, kaže turistkinja Mirjana.

Odmor na selu

Mnoga zlatiborska domaćinstva su šansu vidjela baš u ponudi za one koji ne vole gužvu. Među njima je i bračni par Melović. Seoskom turizmu su se okrenuli kada su ostali bez posla, a sada svake godine imaju sve više gostiju.

„Vidimo kad zovu kolika je potražnja. Sad neki možda zbog manjka novca ne odluče da dođu, ali bude gostiju. Najviše dođu zbog mira i onda se ovde odmore na selu. Neki nam pomažu i oko kućnih radova, čitaju knjige, a deca trče kod krava, vole da pomuzu“, tvrdi Gordana Melović.

Da su mir i priroda oduvijek glavni aduti Zlatibora, turistima pokušava dokazati  i “zlatiborski pokretni žbun”. Tako sebe naziva travar Borivoje Šišović koji, i sam simbol ove planine, kaže zna u čemu je tajna njene popularnosti.

 „Kad jednom dođete na Zlatibor postajete zavisnik za ceo život, to je sigurno, takva vrsta otvorenosti planine koja jednostavno rasterećuje. Mene kad pitaju šta je najbolja terapija za smirenje, ja kažem Zlatibor, a pogotovu božji deo dana, znači jutro kad je na vidikovcima“, objašnjava Šišović.

Godišnje na Zlatibor dođe 250.000 gostiju od kojih je čak 70 posto iz Srbije. Zato se sada turistička organizacija Zlatibora usmjerava na privlačenje turista iz drugih zemalja. Posljednjih godina prilagođavaju se ranije nepristupačni tereni.

„Ono što mi radimo i sa čim pokušavamo da napravimo sadržaj boljim, to je u zadnje vreme aktivni turizam. Imamo i obeležene biciklističke staze i planinarske i pešačke staze. Naravno, uredili smo mikrodestinacije na Zlatiboru i okruženju“, kaže Jovan Pavlović iz Turističke organizacije Zlatibor.  

U godini u kojoj Zlatiborci obilježavaju 120 godina turizma, najmanje što očekuju je da i ovoga ljeta održe dosadašnji nivo posjete – blizu 20.000 gostiju dnevno.

Izvor: Al Jazeera