Novi front na modernim borilištima

Prijetnja vojne akcije u Siriji privukla je demonstrante na najveći svjetski sajam oružja u Londonu.

Ali to nije spriječilo najveće proizvođače oružja da izlože svoje nove proizvode, u nadi da će ih plasirati na nova tržišta.

No, osim borbenih aviona, oklopnih vozila i pješadijskog oružja, veliku pažnju privukli su obrambeni mehanizmi – riječ je o cyber sigurnosti.

Rješenje za jasniju sliku

Nedavna afera zvana Edward Snowden samo je naglasila potrebu za većom zaštitom elektronskih podataka.
Na tu kartu igra antihakerska kompanija BAE Systems Detica.

Scott Mcvicar, strateški direktor za cyber sigurnost, kaže:

“Cyber je novi front na modernim borilištima. To je, prije svega, borba informacijama. Nudimo rješenje koje analitičarima daje jasnu sliku o stanju na terenu, kako bi oni mogli pravilno procijeniti prijetnje, razumjeti namjere protivnika i organizirati što efikasniji kontranapad.”

Na sajmu su predstavljeni i tradicionalniji eksponati, poput oklopnih i amfibijskih vozila.

Sajmu mogu prisustvovati sve zemlje koje imaju diplomatske odnose sa Velikom Britanijom.

Ali budući da mnoge zapadne zemlje smanjuju budžete za vojnu opremu, kompanije poput BAE Sistemsa, Lockheed Martin, EADS-a i Finmeccanica, pokušavaju privući klijentelu sa Bliskog Istoka i drugih ekonomija u razvoju.

Al Lockwood, glasnogovornik sajma, objašnjava:

“Ovdje imamo sve igrače iz ove industrije na jednom mjestu. Kompanije i biznismeni iz cijelog svijeta sastali su se kako bi izložili svoje proizvode i razgovarali o tome kako da zajedno naprave odbrambene i sigurnosne proizvode.”

Sajmu mogu prisustvovati sve zemlje koje imaju diplomatske odnose sa Velikom Britanijom.

Ove godine došlo je 1.500 izlagača iz 40 zemalja. Južna Koreja i Ujedinjeni Arapski Emirati prvi put prisustvuju, a Indija je povećala svoje prisustvo u odnosu na prijašnje godine u nadi da će naći nove dobavljače.

Odbrambena industrija je jedan od najvećih poslodavaca u Britaniji, ali nisu svi oduševljeni tom činjenicom. Ispred lokacije gdje se održava sajam organizovani su manji protesti.

Kompanije za naoružanje dosta su oprezne. Izgleda da novih kupaca ima, ali ne na tržištima na koja su do sada navikli.

Kaye Stearman, aktivistkinja protiv trgovine oružjem, tvrdi:

“Tačno je da vojna industrija zapošljava mnogo ljudi. Blizu 215.000, ali samo 50.000 radi u sektoru trgovine oružjem, a to je samo 0,2 posto britanske radne snage.”

Dugoročni projekat

Potencijalna vojna akcija u Siriji skrenula je pažnju na vojnu industriju. Ali eventualni napad ne znači nužno i veći obim trgovine, tvrdi vojni analitičar Howard Wheeldon.

“Odbrana je dugoročni projekat. Ako zamislite nešto danas, narudžbe tek stignu za tri do četri godine, a gradnja traje pet do deset godina, tako da jedan događaj ne znači mnogo.”

Kompanije za naoružanje dosta su oprezne. Izgleda da novih kupaca ima, ali ne na tržištima na koja su do sada navikli.

Izvor: Al Jazeera