Novi evropski propisi o GMO usjevima

GMO usjevi široko su u primjeni u SAD-u i Aziji, ali mnogi Evropljani strahuju od njihovog utjecaja na zdravlje i prirodu (Getty Images)

Europska unija izmijenila je propise o uzgoju genetski modificiranih usjeva, kako bi države dobile veće ovlasti u odlučivanju u vezi s ovim pitanjem.

Europski parlament je velikom većinom glasova usvojio novi zakon kojim se državama daje više ovlasti i prostora da same odluče hoće li saditi genetski modificirane usjeve, koji su ograničeni u Europi.

Nacionalne vlade moći će se ubuduće pozivati na faktore kao što su zaštita određenog ekosustava ili visoka cijena GMO kontaminacije za konvencionalne farmere, prenosi Srna.

Zakon ne pokriva prehranu životinja

Novi zakon odnosi se na usjeve, a ne pokriva GMO koji se koristi za prehranu životinja, koji neizravno mogu ući u lanac ljudske prehrane.

Grupa za očuvanje okoline Greenpeace priopćila je da novi zakon ima mana, jer i dalje “velike biotehničke kompanije imaju ovlasti pregovarati s izabranim vladama” o GMO usjevima, a ne s Europskom upravom za sigurnost hrane.

Novim zakonom, također, države se mogu pozvati na ekološke probleme koji su “komplementarni” s procjenama EFSA-e o GMO usjevima.

Iako su se zastupnici EP-a i ministri usuglasili da daju državama više fleksibilnosti, znanstvenici u EU i dalje će igrati ključnu ulogu u davanju odobrenja.

Strahu od negativnog utjecaja

GMO usjevi široko su u primjeni u SAD-u i Aziji, ali mnogi Europljani strahuju od njihovog utjecaja na zdravlje i prirodu.

Tip kukuruza MON 810 jedini je genetski modificirani usjev koji se komercijalno proizvodi u EU.

Španjolska je najveći uzgajivač kukuruza MON 810 u Europi sa 137.000 hektara, priopćila je Europska komisija, prenosi Srna.

MON 810 prodaje američki biotehnički gigant Monsanto, a ovaj kukuruz modificiran je da bude otporan na europske štetne insekte.

Ovaj oblik kukuruza zabranjen je u Austriji, Bugarskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Grčkoj, Mađarskoj i Luksemburgu.

Izvor: Agencije