Oglasi

Novi emir Kuvajta šeik Navaf položio zakletvu

Nakon što je umro vladar zaljevske zemlje šeik Sabah al-Ahmad al-Sabah, naslijedio ga je šeik Navaf al-Ahmad al-Sabah.
Šeika Navafa al-Ahmada al-Sabaha je sam Sabah al-Ahmad al-Sabah imenovao za svog nasljednikaEPA-EFE

Šeik Navaf al-Ahmad al-Sabah položio je zakletvu i postao novi emir Kuvajta, javlja agencija Anadolija.

Šeik Navaf je položio zakletvu pred Nacionalnom skupštinom, predstavnicima zakonodavnih i izvršnih vlasti, te istaknutim ličnostima države, javila je državna televizija Kuvajta.

Time je, uz prigodnu ceremoniju, zvanično postao novi emir Kuvajta.

Dosadašnji emir, šeik Sabah al-Ahmad al-Sabah, preminuo je u utorak u 91. godini, a kao svog nasljednika odabrao je 83-godišnjeg brata.

Šeik Sabah vladao je zaljevskom državom, izvoznicom nafte i američkom saveznicom, od 2006. godine te je upravljao vanjskom politikom više od 50 godina.

Balans sa susjedima

"S neizmjernom tugom i boli za kuvajtski narod, islamski i arapski svijet i ljude i prijatelje nacije, kraljevska palača oplakuje smrt šeika Sabaha Al-Ahmada Al-Jabera Al-Sabaha, kuvajtskog emira", objavio je njegov ured.

Šeik Sabah nastojao je izbalansirati odnose s najvećim susjedima Kuvajta - uspostavivši prisne odnose sa Saudijskom Arabijom, ponovo izgradivši veze s bivšim okupatorom Irakom i držeći otvoren dijalog s Iranom.

Pokušavao je posredovati u zaljevskom sukobu, zbog kojeg su Rijad i saveznici nametnuli bojkot Katara.

U Kuvajtu je zbog smrti emira proglašena 40-dnevna žalost.

Prema vijestima kuvajtske službene agencije KUNA, Vijeće ministara proglasilo je 40-dnevnu žalost u zemlji zbog smrti emira Sabaha i tri neradna dana u državnim institucijama.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.