Novi detalji o smrti princeze Diane

Policija saopćila da nije u pitanju nova istraga o pogibiji para u nesreći (EPA)

Londonska policija ispituje nove informacije koje je nedavno primila o pogibiji britanske princeze Diane i egipatskog milionera Dodija Fayeda, koja se dogodila prije 16 godina u Parizu, saopćio je Scotland Yard.

U saopćenju se ističe da se “prikupljaju” detalji i “procjenjuje njihova relevantnost i kredibilitet”, ali da nije u pitanju nova istraga o pogibiji para u nesreći u Parizu 31. augusta 1997. godine, javili su mediji.

Procjenu novih informacija izvršit će Specijalistička komanda za krivična djela i operacije, a navodi se i da se smrt princeze Diane i Fayeda “detaljno istražuje i ispituje” u sudskom pretresu u Kraljevskom sudu pravde u Londonu.

Sky News javlja da, prema njihovim saznanjima, novi podaci sadrže navod da je član britanske vojske izazvao smrti Diane, Fayeda i njihovog vozača.

Glasnogovornik britanske kraljevske porodice rekao je da neće komentirati istragu.

U sudskom pretresu iz 2008. godine utvrđeno je da je par poginuo zbog “velike nebrige” vozača.

Bez dokaza o ubistvu

Glasnogovornik policije u Londonu nije govorio o izvoru novih informacija, ističući da njihovo ispitivanje nije dio policijske istrage o navodima da je par ubijen, što je tvrdio otac Dodija Fayeda, Mohamed, bivši vlasnik lanca robnih kuća Harrods.

U decembru 2006. godine u izvještaju istražitelja navedeno je da nisu pronađeni dokazi da je par ubijen.

Princeza Diana, bivša supruga princa Charlesa i majka prinčeva Williama i Harryja, imala je 36 godina kada je poginula.

Ona i Fayed su stradali kada je vozač automobila u kojem su se nalazili udario u stub u jednom tunelu u Parizu.

U sudskoj istrazi je utvrđeno da su pogibiji doprinijeli paparazzi, koji su jurili za parom na motorima, činjenica da je vozač bio u alkoholiziranom stanju i to što Diana i Fayed nisu vezali pojaseve.

Izvor: Agencije