Novi čelnik Pentagona želi umiriti saveznike u NATO-u

Sin Marka Espera je na savjetnik za digitalnu strategiju u IBM-u, koji je ponuđač ugovora Pentagonu (EPA)

Novi čelnik Pentagona Mark Esper nastojao je umiriti saveznike u NATO-u zabrinute zbog čestog izmjenjivanja sagovornika nakon odlaska Jima Matthisa kojeg je u decembru razriješio predsjednik Donald Trump koji Evropljane ne štedi kritike.

“Imao sam želju doći (sudjelovati na sastanku ministara obrane NATO-a) i reći da moje imenovanje neće ni na koji način utjecati na zadaću, na prioritete ni na obveze Sjedinjenih Američkih Država prema Savezu”, rekao je nakon dolaska u sjedište NATO-a gdje ga je primio generalni sekretar Jens Stoltenberg, prenosi Hina.

Mark Esper (55), ratni veteran kao i Jim Mattis, podsjetio je da je služio u Italiji, gdje je sudjelovao u brojnim NATO-ovim vježbama, nakon čega se u Pentagonu, gdje je bio jedan od zamjenika Patricka Shanahana, njegova prethodnika na dužnosti privremenog ministra odbrane, bavio saradnjom sa Savezom.

Česta razrješenja brinu saveznike

Esper je podsjetio i da je sudjelovao u operacijama u prvom iračkom ratu 1991.

Razrješenje Jima Mattisa koji se razišao s predsjednikom Trumpom, zabrinulo je saveznike i izmjenjivanje ljudi na vodećoj dužnosti u Pentagonu nije ih umirilo u prilikama čestih kritika koje je Donald Trump upućivao Evropljanima.

Tako je američki predsjednik optužio Njemačku da je “nepouzdan” partner i loš platiša, nekoliko sati prije odlaska na summit G20 u Osaku, gdje će se sastati s Angelom Merkel.

“Njemačka plaća Rusiji milijarde i milijarde dolara za energiju a mi bismo uprkos tome trebali braniti Njemačku”, ražestio se u razgovoru za Fox Business.

Trump je slične optužbe iznio na prošlom NATO-ovu summitu u julu 2018.

Generalni NATO-a pokušao je smiriti loptu hvaleći povećanje vojnog budžeta evropskih saveznika.

“Povećanje budžeta za odbranu je nužno u teškim geopolitičkim prilikama, ali svako mora imati mogućnost napredovanja svojim ritmom. Ne treba dijeliti saveznike u vezi s tim pitanjem”, istaknuo je visoki zvaničnik.

Pitanje sistema S-400

Rasprava o vojnim rashodima predviđena je u četvrtak, drugog dana ministarskog sastanka u Bruxellesu.

Mark Esper se u srijedu sastao s turskim kolegom Hulusijem Akarom i ponovo ga upozorio da ne kupuje ruski sistem projektila S-400.

Čelnik Pentagona je opetovao da je turska nabava ruskog sustava protiv projektila nespojiva s programom F-35 i da se Turskoj neće dopustiti da ima oba sistema, rekao je glasnogovornik Pentagona Jonathan Hoffman.

SAD je odredio rok do 31. jula da Ankara odustane od kupnje ruskog sistema.

Izvor: Agencije