Novi američki udar na imigrante

Nova mjera je dio napora predsjednika Donalda Trumpa da suzbije legalne i ilegalne imigracije (EPA)

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa objavila je novu mjeru koja će pogoditi stotine hiljada podnositelja zahtjeva za vizu i za trajno prebivalište zbog toga što su siromašni.

Dugo očekivana mjera koju je pogurao Trumpov vodeći protuimigracijski savjetnik Stephen Miller stupa na snagu 15. oktobra, prenosi Hina.

Mjerom će se odbijati zahtjevi za trajnom ili privremenom vizom zbog neispunjavanja dohodovnih standarda ili primanja socijalne pomoći, bonova za hranu, stanovanja u državnim ustanovama ili zdravstvene usluge Medicaida.

Takva bi promjena trebala osigurati da se imigranti “pobrinu sami za sebe” te da “ne ovise o javnim resursima kako bi zadovoljili svoje potrebe, već da se oslanjaju na vlastite mogućnosti, kao i na resurse članova porodice, sponzora i privatnih organizacija”, navodi se u obavijesti objavljenoj u Federalnom registru.

“Poenta je kretati se prema staroj američkoj vrijednosti, samodostatnosti”, rekao je u ponedjeljak Ken Cuccinelli, vršitelj dužnosti direktora američke službe za državljanstvo i imigraciju u intervjuu za Fox News.

“To će također dugoročno zaštititi porezne obveznike osiguravanjem da doseljenici ne postanu javni teret, već da mogu stajati na vlastitim nogama, kao što su to činili imigranti prijašnjih godina”, dodao je Cuccinelli.

Drastična politika

Stručnjaci smatraju da bi ova promjena pravila o naknadama mogla biti najdrastičnija od svih Trumpovih imigracijskih politika.

Prema istraživanju Migration Instituta, novim pravilom bi odbijenicu moglo dobiti više od polovine svih podnositelja zahtjeva za zelenom kartom. U 2016. godini odobreno je gotovo 800.000 takvih useljeničkih karti.

Nova mjera je dio napora predsjednika Donalda Trumpa da suzbije legalne i ilegalne imigracije, što je postavio kao kamen temeljac svog predsjedništva.

Obećao je također izgraditi zid uz američku južnu granicu s Meksikom. Na početku je rekao da će Meksiko to platiti te zatražio izmjene zakona o imigraciji, ali je postigao tek mali napredak sa zastupnicima.

Nova mjera proizašla je iz Zakona o imigraciji iz 1882. godine, koji omogućava američkoj vladi da uskrati vizu svima koji bi mogli postati “javna briga”.

Imigracijski službenici posljednjih godina definiraju podnositelje zahtjeva za vizom “javnom brigom” ako je velika vjerovatnoća da će postati ovisni o državnoj pomoći.

Podnositelji zahtjeva sada će morati raspolagati višim prihodima kako bi dobili vizu, a pravilo uvelike proširuje popis državnih podrški koje bi im mogle uskratiti boravište u SAD-u.

Kritičari Trumpovog plana upozoravaju da će mjera narušiti javno zdravlje jer će imigrante odvraćati od korištenja zdravstvene ili prehrambene pomoći na koje imaju pravo.

Izvor: Agencije