Novi američki ambasador Eric Nelson doputovao u Sarajevo

Bh. politički lideri moraju promovirati pomirenje kroz ono što rade, a ne samo kroz retoričku podršku, poručio je Eric Nelson (Arhiva)

Eric Nelson, novoimenovani ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, stigao je u nedjelju u Sarajevo, prenose agencije.

On će dužnost američkog ambasadora preuzeti od Maureen Cormack, a pred dolazak u bh. prijestolnicu poručio je građanima Bosne i Hercegovine kako se raduje posjetama zajednicama širom ove zemlje, kako bi se upoznao s historijom, kulturom i raznolikošću i čuo kakvoj budućnosti se građani nadaju.

Kako je naveo, SAD će nastaviti davati podršku ljudima koji danas rade na izgradnji prosperitetnije države, u kojoj poštovanje vladavine prava i efikasna vlada služe svim građanima Bosne i Hercegovne.

Karijerni diplomata

Nelson je karijerni (nestranački) viši službenik State Departmenta, a poslove diplomate obavlja još od 1980. godine.

Prije imenovanja za ambasadora u Bosni i Hercegovini bio je zamjenik izvršnog sekretara i direktor izvršnog ureda Izvršnog sekretarijata u sklopu State Departmenta.

Prilikom saslušanja pred Komitetom za vanjske poslove Senata u oktobru 2018. godine, Nelson je izjavio kako će Washington ostati čvrst u podržavanju teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine te kako će ovu državu pokušati pomjeriti naprijed, prenosi agencija Fena.

Izvor: Agencije