Nove žrtve u zračnim udarima izraelskih snaga na Gazu

Izraelska vojska je potvrdila da je došlo do 'razmjene vatre' u Pojasu Gaze (EPA)

Palestinski zdravstveni zvaničnici navode kako su najmanje tri osobe poginule, a tri ranjene u izraelskim zračnim udarima na Pojasu Gaze u ponedjeljak poslije podne, prenosi agencija AP.

Nije poznato da li su žrtve civili ili vojna lica.

Zdravstveni zvaničnici kazali su kako su sve žrtve muškarci u 20-im godinama života.

Izrael je pokrenuo zračne udare u ponedjeljak, u znak odgovora na jaku raketnu paljbu iz Pojasa Gaze, za koji se smatra kako je izvršen u znak odmazde na tajni izraelski upad na palestinsku teritoriju, kada su ubijena sedmerica Palestinaca.

Izrael poslao dodatne snage

Ranije je izraelska vojska objavila kako je poslala borbene mlazne avione da udare na “terorističke mete” u Pojasu Gaze, nakon minobacačke i raketne paljbe u kojoj je ranjeno šest osoba, navodi AP.

Za paljbu su odgovornost preuzeli Hamas i grupa Islamski džihad.

Izraelske vlasti poslale su dodatne vojne snage na granicu s Gazom, zbog rasta tenzija koje su eskalirale izraelskim napadom u toj palestinskoj enklavi i sukobom s vojnim ogrankom Hamasa.

Izraelska vojska saopćila je da je na sastanku načelnika Generalštaba Gadija Eizenkota s komandantima izraelske vojske odlučeno da se Južnoj komandi vojske pošalju dodatne snage.

Noćas je izraelska vojska izvela napad u Gazi i sukobila se s borcima Hamasove brigade Ezzedine al-Qassam.

‘Gvozdena kupola’ presrela dvije rakete

U napadu su ubijena sedmerica Palestinaca i jedan izraelski vojnik.

Među poginulim je bio i jedan od komandanata Hamasove brigade.

Izraelska vojska u saopćenju od ponedjeljka je navela da cilj “specijalne operacije” u Gazi nije bio atentat na Hamasovog komandanta, već da je izvedena s ciljem jačanje izraelske sigurnosti.

Izraelski sistem protivzračne odbrane “Gvozdena kupola” presreo je dvije rakete ispaljene iz Pojasa Gaze, objavila je ranije pres služba Odbrambenih snaga Izraela.

“Dva ispaljivanja raketa ka Izraelu otkrivena su u 23:07 sati u nedjelju, obje rakete je presreo sistem protivzračne odbrane ‘Gvozdena kupola'”, navedeno je u saopćenju izraelske vojske.

Navodi se da se prije toga najmanje sedam puta oglasio sistem upozorenja na raketni napad u Regionalnom vijeću Eshkol, koji se graniči s Pojasom Gaze, upozoravajući lokalno stanovništvo na moguće raketne napade, prenosi Tanjug.

Ubijen jedan od Hamasovih komandanata

Glasnogovornik izraelskih aerodromskih vlasti Ofer Lefler izjavio je da su promijenjena pojedina slijetanja i polijetanja aviona na i sa Međunarodnog aerodroma “Ben Gurion”, koji može biti u dometu palestinskih raketa u Pojasu Gaze.

Organizacija Hamas, koja dominira tom enklavom, objavila je da su izraelske snage ubile jednog od njenih komandanata, tako što su ušle civilnim vozilom u Pojas Gaze.

AP navodi da je Hamas iznio detalje o iznenadnom nasilju koje je izbilo između Izraela i Hamasovih boraca u Pojasu Gaze u trenutku kada je djelovalo da dvije strane smanjuju sukobe koje su vodili mjesecima.

Izvor: Agencije