Nove žrtve u Japanu od erupcije vulkana

Ovaj vulkan se aktivirao proteklog vikenda dok je planina bila puna šetača i izletnika (Al Jazeera)

U Japanu je u srijedu pronađeno još pet žrtava erupcije vulkana Ontake, čime je ukupan broj stradalih povećan i iznosi 48 osoba, izvijestili su japanski mediji.

U akciji spašavanja preživjelih učestvuje više od hiljadu vatrogasaca i policajaca, a od srijede su  im se prikljućile i Japanske odbrambene jedinice.

Oni ulažu sve napore da dopru do žrtava, a zna se da je na desetine njih krenulo planinom kada je iz grotla vulkana počeo da izlazi pepeo, kamenje i otrovni gas.

Japanska meteorološka agencija je već u subotu podigla nivo upozorenja za vulkan Ontake na tri, na skali od jedan do pet, i izdala upozorenje građanima da izbjegavaju to područje, jer bi materijal koji vulkan izbacuje, mogao pasti u krugu od četiri kilometara.

Ovaj vulkan se aktivirao proteklog vikenda dok je planina bila puna šetača i izletnika, a on je doprinio otkazivanju brojnih avioletova.

Erupcija na planini Ontake visokoj 3.067 metara u centralnom Japanu izbila je malo poslije podneva u subotu, izbacujući gust bijeli dim i pepeo i do 10 kilometara u vis.

Izvor: Agencije