Nove žrtve grupnog silovanja u Indiji

Švicarska turistkinja bila je u petak žrtva grupnog silovanja u središtu Indije, saopćila je policija, a prenosi AFP.

Žrtva se u petak navečer sa suprugom vozila biciklom u državi Madhya Pradeshu kada ih je napala grupa od sedam do osam muškaraca koji su svezali supruga i silovali ženu u njegovom prisustvu nakon čega su im ukrali 185 dolara i mobitel, rekao je policajac S.M. Afzal.

Žena, koja ima četrdesetak godina, primljena je u bolnicu u Gwalioru, 340 km od Bhopala, prijestolnice te države, dodao je M.S. Dhodee, također policajac.

U isto vrijeme, u istoj državi, desilo je još jedno silovanje u javnom gradskom prevozu.

Policija je uhapsila vozača autobusa, konduktera i jednog putnika. Smatra ih se odgovornim za silovanje žene u autobusu u centralnoj Indiji.

“Sva trojica optuženih su privedena a policija pretražuje autobus u kojem se silovanje desilo”, rekao je policajac Manoj Ratnakar.

Val demonstracija

Švicarka je u subotu bila pri svijesti i mogla je dati iskaz, dodaje policija, ne navodeći detalje o njenom zdravstvenom stanju.

Ona i njen suprug su rekli da su švicarski državljani, ali policija nije vidjela njihove pasoše. Švicarska ambasada u Indiji nije bila dostupna u subotu.

Dvoje turista je putovalo u palaču Taj Mahal u Agri, na sjeveru zemlje, jedno od najposjećenijih mjesta u Indiji. Putem su zastali u jednom seocetu u Madhya Pradeshu, gdje su noć prespavali u šatoru, rekla je policija.

Godine 2003. još je jedna Švicarka, 36-godišnja diplomatkinja, oteta je na parkiralištu u New Delhiju, nakon čega su je silovala dvojica muškaraca. Počiniteljima nije suđeno.

Subotnja tragedija se dogodila dok Indijke, ali i sve veći broj Indijaca, sve više protestuju protiv silovanja i seksualnog zlostavljanja, čije su žrtve žene širom zemlje, za šta uglavnom niko ne odgovara.

Val demonstracija je potaknulo grupno silovanje indijske 23-godišnje studentice 29. decembra u New Delhiju, koja je podlegla ozljedama.

Po Nacrtu zakona koji je početkom sedmice odobrio indijskiPparlament, silovateljima u Indiji ubuduće prijeti najmanje 20 godina zatvora, pa čak i smrtna kazna ako žrtva umre ili se ne može oporaviti.

Izvori: Al Jazeera i agencije