Nove tvrdnje o periodu jure

Dosad se smatralo da je period jure okončan prije 145 miliona godina (Reuters)

Jurski period u geološkoj prošlosti Zemlje, koji je poznat po dinosaurusima i pojavljivanju ptica, trajao je pet miliona godina duže nego što se dosad smatralo, tvrdi tim argentinskih naučnika.

Nakon istraživanja provedenog u regiji Neuquen na Andama, naučnici sa Univerziteta Buenos Aires zaključili su da je period krede – koji dolazi nakon jure i karakterizira ga pojava biljaka cvjetnica i iznenadno izumiranje dinosaurusa i brojnih drugih vrsta – nastupio prije 140 miliona godina, prenosi Hina.

Dosad se smatralo, na temelju studija provedenih na sjevernoj hemisferi, da je period jure završio prije 145 miliona godina.

Istraživanje formacija

Naučni tim, predvođen geologom Victorom Ramosom, istražio je geološke formacije u Vaca Muerti, gotovo 1.200 kilometara jugozapadno od Buenos Airesa.

Pronađeni uzorci vulkanskog pepela s fosilima amonita i nanoplanktona poslani su u laboratorije u Australiji, Švicarskoj i Brazilu kako bi se utvrdila njihova starost.

Prisutnost amonita i nanoplanktona u fosilnim uzorcima smatra se indikatorom prelaska iz jure u kredu.

U članku objavljenom u časopisu Gondwana Research argentinski naučnici predlažu da se granica između jure i krede pomakne za pet miliona godina – na prije 140 miliona godina – što bi zahtijevalo korekcije u naučnoj literaturi i školskim udžbenicima širom svijeta.

Izvor: Agencije