Nove tenzije u Makedoniji zbog imena škola

Makedonsku vladajuću koaliciju potresa kriza zbog odnosa prema učesnicima sukoba iz 2001. godine te zbog promjene naziva škola u albanskim sredinama.

Nove tenzije izaziva novo ime škole u skopskoj opštini Čair, koju većinski naseljavaju Albanci.

Iz Vlade je dat rok do ponedjeljka da se škola opet preimenuje. U protivnom – najavljuju tužbu. No, iz škole navode da su poštovali zakon. Opozicija sve to kritikuje uz tvrdnje da je riječ o korupciji, o čemu izvještava Milka Smilevska. 

Rok ističe u ponedjeljak

U ponedeljak ističe rok do kojeg direktori četiri osnovne škole u skopskoj opštini Čair moraju da uklone table sa novim imenima, u ovoj većinski albanskoj opštini.

U suprotnom, ministar obrazovanja tražiće pravdu na sudu. Gradonačalnik opštine u kojoj su Albanci većina kaže da su poštovali zakon.

Promjene imena škola i zakon o braniocima uzrokovali su krizu koalicionih odnosa između VMRO-a i DUI-ja.

Ali kad se radi o novcu relacije funkcionišu – kritikuje ih opozicija. 

Direktor osnovne škole “Sedmi mart” u skopskoj opštini Čair, Halil Paloši podržava zahtjev roditelja da se škola preimenuje po Ademu Jašariju, jednom od vođa i osnivača Oslobodilačke vojske Kosova.

Paloši kaže da ga je lično poznavao zato što je i on sam bio u OVK.

Osim što škola već nosi naziv po prazniku – danu albanske nastave – sedmom martu, direktor kaže da ime Adem Jašari, koji nije iz Makedonije, nije sporno.

“Mi smo Albanci, bez razlike jesmo li u Skoplju, Prištini, u Sofiji ili u Tirani. Ovdašnje stanovništvo, ova djeca su 100 posto Albanci”, kaže Paloši. 

na pitanje da li Adema Jašarija doživljava kao svog heroja, odgovara: “Da, apsolutno! On nije samo naš, on je balkanski Robin Hud. Cijeli svijet ga priznaje, jer je pokazao kako se treba žrtvovati za svoje interese i prava.”

I dok traje procedura za promjenu imena ove škole, četiri druge već dvadesetak dana imaju nove nazive: Hasan Priština – jedan od ideologa za nezavisnu Albaniju, Ismail Kemali -bivši premijer Albanije, Jašar-beg ličnost iz Otomanske istorije i Imri Elezi – pobunjenik iz Oslobodilačke narodne armije koji je poginuo u konfliktu u Makedonije 2001.

Ministar obrazovanja Panče Kralev iz vladajuće VMRO DPMNE, kaže da on nije potpisao rješenja za nova imena škola i da je opština Čair prekršila zakon. Kao i da direktori škola imaju rok da odstrane table sa novim imenima.

Panče Kralev, ministar obrazovanja, najavljuje: “Podnijet ćemo prekršajne prijave sudu, ako ne uklone table.”

Ministar je uvjeren da će se naći kompromisno rješenje i da se neće tražiti intervenciju policije. Gradonačelnik Čaira iz albanske Demokratske partije za integraciju, Izet Medžiti, kaže da su poštivali zakon prema kojem, ako ministar na njihov zahtjev za preimenovanje ne odgovori u periodu od dva mjeseca, to znači da  prećutno daje saglasnost.

‘Table samo simbol’

I Medžiti će tražiti pravdu pred Administrativnim sudom, zato što su, kako kaže, na odgovor ministra čekali više od šest mjeseci.

“Table su samo simbol. Šta će uraditi ministar sa voljom građana?”, kaže Medžiti.

Opozicijski SocijaIdemokrati okrivljuju koalicione partnere da dižu međuetničke tenzije na terenu dok u isto vrijeme dijele i tenderski kolač od pola miliona eura, projekat kojim se preko reklama promoviše suživot Makedonaca i Albanaca.

“Izvesno je da VMRO DPMNE i DUI zasad ostaju zajedno u vlasti. Prema informacijama iz partija, mogući ishod je politička trgovina: prihvatanje novih imena škola, a da zauzvrat sporni Zakon o braniteljima bude izglasan u Sobranju sa malim izmenama”, izvještava Milka Smilevska iz Skopja.

Izvor: Al Jazeera