Nove tenzije između Berlina i Washingtona zbog Sjevernog toka

Gasovod Sjeverni tok 2 je pandan postojećem gasovodu Sjeverni tok, između ruskog Viborga i njemačkog Greifsvalda, koji radi od 2011. godine (EPA)

Šef njemačke diplomatije Heiko Maas prenio je državnom sekretaru Sjedinjenih Američkih Država Mikeu Pompeu izraze “negodovanja” zbog američke prijetnje sankcijama u vezi sa gasovodom Sjeverni tok 2.

Taj njemačko-ruski projekat koji ruski gas po dnu Baltika treba da dovede u Njemačku, dugo je trn u oku SAD-u i izvor tenzija sa Berlinom.

Najnoviji povod je pismo trojice republikanskih senatora koji su zaprijetili sankcijama rukovodstvu i akcionarima teretne i trajektne luke u gradu Zasnic, na baltičkom otoku Rigenu, u Zapadnoj Pomeraniji, prenosi Beta agenciju DPA.

Msas je, prema vlastitim riječima, u telefonskom razgovoru sa Pompeom izrazio čuđenje zbog pisma senatora, stranačkih kolega predsjednika Donalda Trumpa.

Senatori Ted Cruz, Tom Cotton i Ron Johnson su u prošlosedmičnom pismu operatorima luke zaprijetili zabranom ulaska u SAD i zamrzavanjem imovine na američkom tlu.

Senatori su poručili da se “rukovodstvo, upravni odbor, zvaničnici, akcionari i zaposleni suočavaju sa drastičnim pravnim i ekonomskim sankcijama” ako ne prestanu da daju robu i pružaju usluge i podršku projektu Sjeverni tok 2.

‘Teška prijetnja’

Taj projekat su okarakterizirali kao “tešku prijetnju po energetsku sigurnost Evrope i američke nacionalne interese”, prenijela je agencija AP.

Pismo senatora izazvalo je osudu svih njemačkih partija.

“Spomenuo sam ga (pismo) u razgovoru sa (državnim sekretarom) Mikeom Pompeom i izrazio iznenađenje i negodovanje”, rekao je Maas novinarima.

Trump već godinama kritizira gasovod između Njemačke i Rusije.

On je optužio Njemačku da dopušta da je drugi vojno štite od Rusije, a da istovremeno Moskvi omogućava da ubire ogromne prihode od izvoza prirodnog gasa.

Mnogi, međutim, tvrde da su Trumpovi planovi da spriječi izgradnju Sjevernog toka 2 motivirani isključivo željom da Evropljanima, prije svega Nijemcima, prodaje više američkog tečnog prirodnog gasa (LNG).

Američki predsjednik uveo je krajem 2019. godine prve sankcije protiv kompanija koje učestvuju u izgradnji gasovoda. Sankcije su se u prvom redu odnosile na švicarsku kompaniju, vlasnicu brodova za polaganje cijevi po dnu mora, a sada su prvi put na meti mogućih sankcija i njemačka preduzeća.

Trump je tada odobrio i sankcije protiv kompanija koje učestvuju u izgradnji gasovoda Turski tok, kojim se gas iz Rusije preko Crnog mora doprema u Tursku.

Oštrije mjere

Ali dok su te sankcije uglavnom uperene protiv preduzeća angažiranih na izgradnji gasovoda, američki senatori usvojili su akt koji predviđa mnogo sveobuhvatnije i oštrije mjere.

Mike Pompeo je nedavno izložio detalje tog akta koji predviđa zabranu pristupa američkom finansijskom sistemu, a njemačke kompanije mogle bi da budu kažnjene i zbog najmanjih investicija u projekat gasovoda.

Gasovod Sjeverni tok 2 je pandan postojećem gasovodu Sjeverni tok, između ruskog Viborga i njemačkog Greifsvalda, koji radi od 2011. godine. Novi gasovod, vrijednosti desetb milijardi eura, udvostručit će količine sibirskog gasa koji stiže u Evropu. Projektu se protive i Poljska i Ukrajina, pošto zaobilazi njihovu teritoriju.

Luka Zasnic ima ključnu ulogu u izgradnji Sjevernog toka 2, čije će dvije cijevi biti ukupno dugačke 2.406 kilometara. Graditeljima je ostalo da polože samo još 150 kilometara čeličnih cijevi, a one su uskladištene upravo u Luci Zasnic. U toj luci usidren je i ruski brod za postavljanje cijevi “Akademik Čerski” koji, zajedno s ruskim brodom “Fortuna”, treba da završi radove.

Zasnic je, uz to, u izbornoj jedinci njemačke kancelarke Angele Merkel, pa mnogi potez Washingtona vide i kao rukavicu bačenu kancelarki u lice.

Američki državni sekretar Mike Pompeo u utorak je započeo petodnevnu turneju po Srednjoj i Istočnoj Evropi, u okviru koje će posjetiti Češku, Austriju, Poljsku i Sloveniju, ali ne i Njemačku, a Heiko Maas putuje u jednodnevnu posjetu Rusiji.

Izvor: Agencije