Nove restrikcije u Austriji zbog porasta broja zaraženih

Od kraja juna broj potvrđenih slučajeva zaraze novim korona virusom u Austriji stalno raste (EPA)

Zbog porasta zaraženih korona virusom, Austrija ograničava privatna okupljanja na najviše 10 ljudi, rekao je kancelar Sebastian Kurz u četvrtak, prenosi agencija Hina pozivajući se na Reuters.

Kurz je donio ovu odluku dan nakon što je Njemačka izdala putno upozorenje za austrijski glavni grad Beč.

Od kraja juna broj potvrđenih slučajeva zaraze novim korona virusom u Austriji stalno raste, a posljednjih sedmica je taj rast dodatno ubrzao te su brojke novozaraženih u jednom danu gotovo jednake brojkama zabilježenim krajem marta kada je na snazi bio karantin.

Još prošli petak je dozvoljeni broj osoba na okupljanjima bio do 50, no taj je broj dodatno smanjen, a najavljene su i ostale nove mjere, naročito u barovima i restoranima.

I Budimpešta na udaru

„Te nas restrikcije pogađaju, ali su neophodne kako bi izbjegli drugi karantin“, rekao je kancelar Kurz, dodavši da nove mjere stupaju na snagu u ponedjeljak, a sahrane su jedini izuzetak.

U restoranima i barovima posluživat će se samo gosti za stolom, s ne više od 10 ljudi. Maske će se i dalje nositi u dućanima, javnom prijevozu, na tržnicama i kada se ljudi kreću oko restorana i barova.

Njemačka savezna Vlada jučer upozorila stanovništvo da ne kreće na nepotrebna putovanja u Beč i Budimpeštu svrstavši austrijsku te mađarsku prijestolnicu Budimpeštu u rizično područje zbog rasta broja zaraženih koronavirusom.

Isto je učinila i Belgija, ali samo za Beč, dodaju agencije

Izvor: Agencije