Nove optužnice u slučaju ubistva Georgea Floyda

Demokratska senatorica iz Minnesote Ammy Klobuchar je izjavila u srijedu da će optužnica protiv bivšeg policajca Dereka Chauvina biti preinačena sa ubistva trećeg stepena na ubistvo drugog stepena, što znači da može biti osuđen na kaznu do 25 godina zatvora, te da će protiv preostale trojice policajaca biti podignuta optužnica.

Državni tužilac ove američke savezne države vjerovatno će kasnije u srijedu to uraditi protiv policajaca koji su učestvovali u akciji u Minneapolisu, tokom koje je preminuo Afroamerikanac George Floyd.

Kako navode američki mediji, očekuje se da će oni biti optuženi za pružanje pomoći i davanje podrške ubistvu Floyda, prenosi Tanjug.

Protesti širom SAD-a

Policajac Chauvin, koji je koljenom pritiskao vrat Floyda duže od osam minuta, već je optužen za ubistvo trećeg stepena, a očekuje se da će Elison podići optužnicu protiv njega za ubistvo drugog stepena.

Od prošle sedmice se širom SAD-a održavaju protesti zbog ubistva Afroamerikanca.

Američki predsjednik Donald Trump ranije je najavio slanje vojske na ulice ako guverneri i gradonačelnici ne poduzmu mjere za normalizaciju situacije.

No, agencija AP je ranije u srijedu objavila da je Trump ublažio stav.

Izvor: Al Jazeera i agencije