Oglasi

Nove optužbe za aktiviste Greenpeacea

Rusija će neke aktiviste Greenpeacea, osim za huliganstvo, suočiti i s optužbama za opiranje hapšenju.
Dvadeset i osam aktivista Greenpeacea, ruski fotograf i britanski snimatelj su u pritvoru od 18. septembraAP

Istražni komitet Rusije dodao je nove optužbe nekim aktivistima Greenpeacea, koji se nalaze u pritvoru u Murmansku od protesta 18. septembra u Sjevernom moru, saopćio je Vladimir Markin, glasnogovornik Komiteta.

On je rekao će se neki aktivisti Greenpeacea, pored toga što su optuženi za huliganstvo, suočiti i s optužbama za opiranje hapšenju, za koje bi mogli dobiti maksimalnih pet godina robije, prenosi Tanjug.

"Nekoliko čamaca prišlo je platformi i, uz pomoć specijalne opreme, pokušali su se popeti na platformu. Oni [aktivisti] su potpuno ignorirali naređenja [ruskih] vlasti. Osim toga, ako se sjećate, oni su udarili u brod [ruske] obalske straže", izjavio je Markin u intervjuu za internetsko izdanje ruske Gazete, prenijela je agencija Reuters.

Preinačena optužba

Istražni komitet Rusije, koji je rukovodio slučajem nedozvoljenog protesta aktivista Greenpeacea, preinačio je inicijalnu optužbu za piratstvo na huliganstvo, koje nosi potencijalnu zatvorsku kaznu do sedam godina, krajem prošlog mjeseca, nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio da "aktivisti nisu gusari".

AP podsjeća da se 28 aktivista Greenpeacea, ruski fotograf i britanski snimatelj nalaze u pritvoru od zapljene njihovog broda od Ruske obalske straže, zbog njihovog protesta u blizini naftne platforme ruske kompanije Gazprom 18. septembra.

Sky News navodi da su aktivisti Greenpeacea protestirali zbog planova Moskve da istražuje izvore nafte, kada su se na njihov brod "Arctic Sunrise" ukrcale ruske snage sigurnosti i odvukle brod u sjevernu luku Murmansk.

Iz Greenpeacea su dodali da su aktivisti protestirali s ciljem podizanja svijesti o riziku od crpljenja nafte kod obala Arktika, s obzirom na to da Sjeverno ledeno more zapljuskuje kilometre obale zaleđenog kopna.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.