Nove opcije za liječenje u inostranstvu

Mnogi pacijenti u BiH često za komplikovane medicinske zahvate i transplantacije moraju da se liječe van svoje zemlje.

Do skoro je jedini put do stranih ljekara vodio preko humanitarnih akcija, ali danas postoje i druge opcije.

Iako upravo iz Doma zdravlja nosi dobre vijesti, Alma Muratović bila je teško bolesna.

Nemoć države

Prije tri godine trebala joj je transplantacija jetre. Morala je u bolnicu u Istanbulu uz trošak od 110 hiljada dolara.

“Oni su mi od starta govorili da se ovdje u Bosni to ne može nigdje transplantirati, da se moram izmjestiti vani, da što brže to uradim, da što brže prikupim novac“, kazala je Muratović.

Kaže da danas svima pomaže, koliko može.

“Teško je. Teško je znam kroz šta prolaze, a država nije u mogućnosti da im pomogne“, istakla je Muratović.

Ali, sada u jednom dijelu države, Federaciji BiH, postoje nove opcije.

“Konzilij sastavljen od tri ili četiri ljekara šalje upit ka Federalnom zavodu da su iscrpljene sve mogućnosti za liječenje u FBiH, da postoji mogućnost liječenje u inostranstvu, u ovom slučaju u Memorial bolnici, te da su troškovi liječenje finansijski prihvatljivi“, kaže Emina Frljak, iz turskog Memorial Healthcare Group.

Od februara 2014. ovaj zavod izdvaja blizu šest miliona eura godišnje u Fond solidarnosti.

To se koristi za liječenje građana Federacije BiH u regiji, Austriji, Njemačkoj i Turskoj po ugledu na Hrvatsku i Srbiju.

Kompletne usluge

“U regionu je za troškove zdravstvenih usluga i za liječenje u inostranstvu predviđen jedan iznos ličnog ušešća pacijenta koji se upućuje na liječenje vani, dok kod nas naš pravilnik to ne predviđa. Federalni fond solidarnosti snosi kompletne usluge koje se pruže osiguraniku u toj inostranoj zdravstvenoj ustanovi“, rekla je Suada Kovačević iz Zavoda za zdravstveno osiguranje Federacije BiH.

Međutim, mnogi građani još ne znaju za ovo pravo – na ljekarima je da ih informišu.

“Iako postoji veliki interes za lečenje u inostranstvu, država tačno propisuje stanja čije lečenje finansira van granica BiH. To znači da i dalje veliki broj pacijenata mora da ide u humanitarne akcije kako bi prikupio novac za svoje lečenje. Ipak, stručnjaci smatraju da nije rešenje u neograničenom finansiranju, već u edukovanju domaćeg kadra, kako bi najveći broj intervencija mogao da se obavi unutar Bosne i Hercegovine“, izvijestio je Al Jazeerin reporter, Stefan Goranović.

Izvor: Al Jazeera