Nove novčanice od 100 i 200 eura uskoro u opticaju

Na novčanicama dominira lik Evrope, feničke princeze i Zeusove družice (EPA)

Evropska centralna banka – ECB je u Frankfurtu predstavila novi izgled novčanica od 100 i 200 eura, koje će biti u opticaju od 28. maja ove godine.

Riječ je o seriji novčanica koje se nazivaju “Evropa”, prvobitno predstavljenih 2013. godine.

Njihov redizajn najavljen je u septembru prošle godine, kao i da će u prometu biti od maja ove godine.

Na novčanicama dominira lik Evrope, prekrasne feničke princeze i Zeusove družice, po kojoj je Stari kontinent dobio ime.

Uz njen lik, kao jedna od sigurnosnih “zamki” na novčanicama nalazit će se i mali simbol eura (€) koji bi trebao smanjiti ili u potpunosti zaustaviti krivotvorenje jedinstvene evropske valute.

Veza Evropljana i novčanica

Novim sistemom zaštite bankari i trgovci trebali bi relativno lako prepoznati krivotvorene primjerke, a osim novog dizajna, nove novčanice su puno kvalitetnije izrade od onih iz prve serije.

Prošle godine je član Odbora ECB-a Yves Mersch kazao kako zelene novčanice od 100 eura čine 23 posto vrijednosti papirnog novca koji cirkulira u eurozoni.

“Uprkos povećanju količine elektronskih transakcija, Evropljani su i dalje vezani za papirni novac. Novčanice su najkorišteniji metoda plaćanja, jer za njih ne treba posebna oprema i jednake su za sve, od starih osoba do hendikepiranih i omladine”, dodao je.

Izvor: Agencije