Nove nestalne članice Vijeća sigurnosti UN-a

Nove članice će svoja mjesta zauzeti 1. januara 2014. godine (Al Jazeera)

Generalna skupština UN-a će u četvrtak izabrati pet novih nestalih članica Vijeća sigurnosti (VS), a sigurno je da će to biti Litva, Nigerija, Čad, Čile i Saudijska Arabija, jer nemaju protukandidata.

Nestalne članice VS-a biraju se na dvogodišnji mandat po regionalnom principu. Za izbor su potrebni glasovi dvije trećine članica Generalne skupštine.

Novih pet nestalih članica VS-a će zauzeti svoja mjesta 1. januara 2014. godine. Litva će kao predstavnica regije istočne Evrope zamijeniti Azerbejdžan, Nigerija i Čad će preuzeti dva afrička mjesta od Maroka i Toga, Saudijska Arabija će kao nova azijska predstavnica zamijeniti Pakistan, a Čile od Gvatemale preuzima mjesto rezervisano za Latinsku Ameriku i Karibe.

Regionalne skupine najčešće među sobom dogovore svoje predstavnike, pa glasanje u Generalnoj skupštini samo predstavlja formalnost, iako zna biti i suprotnih slučajeva i žestokih utrka među kandidatima.

Za Litvu, Čad i Saudijsku Arabiju ovo će biti prvi mandat u Vijeću sigurnosti.

Drugih pet nestalnih članica, Argentina, Australija, Ruanda, Luksemburg i Južna Koreja, ostaju u Vijeću sigurnosti do 31. decembra 2014. godine.

Stalne članice Vijeća sigurnosti s pravom veta su SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija i Francuska.

Izvor: Agencije