Nove napetosti između Ukrajine i Poljske

Ukrajina je pozvala na razgovor poljskog ambasadora u Kijevu, nakon što je Poljska zabranila ulazak u državu jednom ukrajinskom zvaničniku, dovodeći do nove eskalacije u diplomatskom sporu oko problematične prošlosti dva susjeda, prenosi agencija Reuters.

Odluka Varšave da zabrani ulazak predsjedniku ukrajinske Komisije za komemoraciju Svjatoslavu Šeremetu zapravo je bila reakcija na prethodnu ukrajinsku zabranu ekshumacije Poljaka ubijenih u Ukrajini tokom Drugog svjetskog rata, javila je poljska državna agencija PAP.

“Ukrajinska strana se žalila što Šeremetu nije dozvoljeno da uđe u Poljsku”, rekao je poljski ambasador u Kijevu Jan Piklo agenciji PAP nakon sastanka s ukrajinskim vlastima.

On je naveo da je informiran kako se ovaj problem tiče i ponovnog otpočinjanja ekshumacija, zato što je Šeremet osoba nadležna za to.

Također je dodao da su se dvije strane dogovorile da ponovo počne ekshumacija.

Jačanje strateškog partnerstva

Izaslanici predsjednika Poljske i Ukrajine u petak su, u nastojanju da smire napetosti, “potvrdili posvećenost jačanju strateškog partnerstva”.

Dvije strane su se, također, saglasile da zabrana istrage i ekshumacije u Ukrajini treba biti ukinuta, navedeno je u saopćenju.

Poljska je prošle godine usvojila rezoluciju kojom se ubijanje oko 100.000 poljskih muškaraca, žena i djece od ukrajinske pobunjeničke armije tokom Drugog svjetskog rata proglašava “genocidom”.

Ukrajina odbacuje ovu rezoluciju, tvrdeći kako su ubistva uslijedila kao reultat uzajamnih neprijateljstava.

Izvor: Agencije