Nove mjere u Evropi, svaka zemlja za sebe

Posljednji je put broj novozaraženih u Njemačkoj bio viši 25. aprila, kada je evidentirano 2055 novih slučajeva infekcije (EPA)

Ograničenja za suzbijanje novih epidemija korona virusa uvedena su u raznim dijelovima Evrope i razlikuju se od zemlje do zemlje.

Francuska je uvela blokadu zemlje 17. marta, ali je počela da ublažava ograničenja 11. maja. Međutim, nakon porasta broja slučajeva u julu, vlada je naredila da maske za lice budu obavezne u zatvorenim javnim prostorima, prenosi Tanjug, pozivajući se na BBC.

Rečeno je i da će se, ukoliko dođe do drugog talasa infekcija, najverovatnije uvoditi lokalna obustava, a ne nacionalna.

Od 1. septembra maske će morati da se nose i na većini radnih mjesta, gdje ljudi dijele prostor u kancelarijama i fabrikama.

Španija je 4. maja započela ublažavanje jednog od najstrožih zatvaranja zemlje u Evropi.

Iako se čini da je korona virus u većem dijelu države pod kontrolom, Katalonija, uključujući Barselonu i susjedni Aragon na sjeveroistoku, imali su ogroman skok u julu. Od četiri miliona stanovnika Katalonije zatraženo je da ostanu kod kuće, a mogle bi se uvesti i strožije mjere.

U Madridu je također uočen skok u broju slučajeva pa je nošenje maski u javnosti obavezno, bez obzira da li je moguće socijalno distanciranje.

Njemačka je počela ublažavanje mjera u aprilu, omogućavajući otvaranje malih prodavnica. U maju su ponovo počele da se otvaraju prodavnice svih veličina i škole. Fudbalske utakmice Bundeslige nastavljene su “iza zatvorenih vrata”.

Testiranje na aerodromima sada je obavezno za sve putnike koji stižu iz zemalja visokog rizika.

Strogo italijansko zatvaranje zemlje započelo je 7. marta i postepeno je ukinuto dva mjeseca kasnije. Italija je 3. juna ponovo otvorila svoje granice i ukinula regionalna ograničenja putovanja. Ali, zbog porasta broja slučajeva, vlasti su naredile da se 17. augusta zatvore sve plesne dvorane i noćni klubovi, uključujući i one na otvorenom.

Sada je nošenje maske za lice obavezno od 18 do 6 sati po lokalnom vremenu u svim javnim prostorima širom Italije, gdje socijalno distanciranje nije moguće.

Broj slučajeva u Grčkoj ponovo je počeo da raste u julu, pa su od 29. jula maske za lice obavezne u supermarketima, prodavnicama, kafićima, bankama, vladinim kancelarijama i frizerskim salonima. Od 17. augusta barovi, klubovi i restorani u Atini i nekim oblastima širom zemlje moraju da se zatvore u ponoć.

U Njemačkoj više od 2000 novozaraženih 

Broj novozaraženih korona virusom u Njemačkoj je u subotu ponovo porastao i najviši je od kraja aprila.

U posljednja 24 sata zdravstvene vlasti su širom zemlje zabilježile 2034 nova slučaja, čime je ukupan broj novozaraženih porastao na 232.082, sopštio je Institut Robert Koch, prenosi Hina pozivajući se na dpa.

Posljednji je put broj novozaraženih u zemlji bio viši 25. aprila, kada je evidentirano 2055 novih slučajeva infekcije.

Strah od drugog vala infekcija

U cijeloj je državi uočen veći broj manjih žarišta koje se povezuju s većim porodičnim proslavama, objavio je Institut Robert Koch, a ima i novih slučaja zaraze virusom među njemačkim turistima koji se vraćaju iz inostranstva, posebno među mladim ljudima. 

U Njemačkoj je epidemija dosegnula vrhunac početkom aprila, kada je dnevno znalo biti i više od 6000 slučajeva novozaraženih.

Broj se postupno smanjivao do kraja jula, ali trend je u zadnje vrijeme obrnut te potiče strah od drugog vala infekcija.

Rekordan broj novozaraženih u Češkoj

Češke vlasti u petak su zabilježile 506 novih slučajeva korona virusa, što je rekordan broj novozaraženih u jednom danu otkad je u toj zemlji proglašena epidemija.

Češka je do danas prijavila 21.551 potvrđeni slučaj zaraze korona virusom. Dosad je od posljedica bolesti umrlo 411 osoba, od čega 19 prošle sedmice.

Vlada te države među prvima je u Evropi uvela ograničeno kretanje i poslovanje na početku epidemije.

Češke vlasti u petak su zabilježile 506 novih slučajeva korona virusa

Restrikcije je počela ukidati u maju, alisada ponovno uvodi neke mjere ograničenja, s obzirom na porast broja novozaraženih posljednjih sedmica.

Od 1. septembra ponovno će biti obvezne maske u javnom prijevozu, u zdravstvenim i socijalnim ustanovama te u zgradama državnog ureda, kao i u trgovinama, restoranima i zajedničkim prostorijama u školama.

Od septembra vlada planira uvesti popuštanje mjera ograničenja za javne događaje.

U Ukrajini ponovo rekordan broj novozaraženih

I u Ukrajini je u posljednja 24 sata registrovan rekordan broj od 2.328 novozaraženih korona virusom, saopštili su zvaničnici.

Prethodni rekord zabilježen je u četvrtak, kada su prijavljena 2134 nova slučaja, Tanjug prenosi Reuters.

Od početka epidemije u Ukrajini je potvrđen 102.971 slučaj korona virusa, a preminule su 2244 osobe.

Zabranjene službe u crkvama u Južnoj Koreji

U Južnoj Koreji su u poslednja 24 sata prijavljena još 332 nova slučaja, što je najveći dnevni porast od 8. marta kada je taj broj iznosio 367.

U danu kada je broj novih slučajeva korona virusa u Južnoj Koreji ponovo premašio 300, vlasti su odlučile da od danas prošire stroge mjere socijalnog distanciranja na cijelu zemlju.

Od novih slučajeva, 315 je prenseno lokalno, a ukupan broj zaraženih porastao je na 17.002, piše agencija Yonhap, prenosi Tanjug.

U proteklom danu prvi put je svih 17 najvećih gradova i provincija u zemlji prijavilo slučajeve zaraze.

Ministar zdralja Park Neung Hoo rekao je da je zemlja “na kritičnoj raskrsnici epidemije”.

Vlada je ranije ove sedmice pooštrila mjere socijalnog distanciranja u Seulu i dvije provincije, koje podrazumijevaju zatvaranje rizičnih objekata kao što su kafići i restorani.

Zabranjene su službe u crkvama, okupljanja u zatvorenom su ograničena na 50 ljudi, a na otvorenom na 100.

Australija: Žarište epidemije i dalje u državi Viktorija

Žarište australijske epidemije korone i dalje je u državi Viktorija, drugoj najmnogoljudnijoj u kojoj je u protekla 24 sata evidentirano 13 novih smrtnih slučajeva.

Broj novozaraženih i dalje je ispod 200 drugi dan zaredom, saopštili su nadležni, izvijestio je Reuters, prenosi Tanjug.

U Viktoriji je evidentirano 80 posto svih potvrđenih smrtnih slučajeva od COVID-a 19 u Australiji, ali dosadašnje brojke su bolje nego u mnogim drugim zemljama – ukupno 24.500 oboljelih i 485 smrtnih ishoda.

U susjednom Novom Zelandu još šest novih slučajeva u posljednja 24 sata.

Premijerka Jacinda Ardern ne namjerava da ukine vanredno stanje u najvećem gradu Auckland prije 26. augusta kada će epidemiološka situacija biti ponovo razmatrana.

U Brazilu preminule još 1.054 osobe, u Indiji 945, a Meksiku 504

U Brazilu su u posljednja 24 sata od posljedica zaraze novim koronavirusom (COVID-19) preminule 1.054 osobe, u Indiji 945, a Meksiku 504 osobe, a riječ je o zemljama koje bilježe najveći broj žrtava u svijetu na dnevnom nivou, javlja Anadolija.

U Brazilu, drugoj najpogođenijoj zemlji svijeta nakon Sjedinjenih Američkih Država, proteklog dana preminule su 1.054 osobe, čime se broj smrtnih slučajeva u toj državi popeo na 113.358, saopćeno je iz Ministarstvo zdravstva.

Broj zaraženih i dalje raste u najvećoj državi Južne Amerike, a prethodnog dana registrovano je 30.355 novih slučajeva. Iz Ministarstva zdravstva Brazila navode da je ukupan broj oboljelih od COVID-19 premašio 3,5 miliona, a oporavilo se više od dva miliona ljudi.

Brazil sa više od 211 miliona stanovnika smatra se epicentrom pandemije COVID-19 u Latinskoj Americi.

Prema podacima Ministarstva zdravstva Indije, u posljednja 24 sata u toj zemlji su preminule 954 osobe, čime je ukupan umrlih od COVID-19 premašio cifru od 55.000.

Istovremeno, ukupan broj slučajeva COVID-19 u Indiji primakao se brojci od tri miliona. U posljednja 24 sata zabilježeno 69.878.
Indija je nakon SAD-a i Brazila treća najpogođenija zemlja svijeta koronavirusom.

U Meksiku su također u posljednja 24 sata od koronavirusa preminule 504 osobe, a ukupan broj umrlih od COVID-19 popeo se na 59.610. Broj slučajeva povećan je za 5.928, a ukupan broj zaraženih iznosi 549.734.

Izvor: Agencije