Oglasi

Nove kvote za ugljen-dioksid u avijaciji

Evropski sud pravde u Strazburu presudio je da EU može primorati sve avioprevoznike koji lete do aerodroma u EU ili polijeću sa njih da plaćaju za emisije ugljen-dioksida.
Za narušavanje propisa zakon EU predviđa kaznu od 100 eura po toni emisija ugljen-dioksidaEPA

Za avio-kompanije od prvog januara stupa na snagu propis o kupovini kvota za emisije ugljen-dioksida tokom letenja nad teritorijom Evropske unije (EU), saopćio je sekretar za medije evropske komesarke za klimu Koni Hedegaard.

Najviši sud EU je ocijenio da je propis u skladu s međunarodnim pravom.

Taj propis neće biti ukinut niti odložen, uprkos protestima niza zemalja, uključujući Sjedinjene Američke Države i Rusiju, s obzirom na to da je Evropski sud pravde u Strazburu  presudio da EU može primorati sve avioprevoznike koji lete do aerodroma u EU ili polijeću sa njih da plaćaju za emisije ugljen-dioksida.

Najviši sud EU je ocijenio da je taj propis u skladu s međunarodnim pravom.

"Primjena sheme trgovanja emisijama na aviokompanije ne narušava ni principe običajnog međunarodnog prava, niti sporazum o otvorenom nebu", navedeno je u odluci suda.

Američka državna tajnica Hillary Clinton obratila se 16. decembra EU s molbom da ukine ili odloži stupanje na snagu novog propisa, dok je predsjednik Rusije Dmitrij Medvedev 15. decembra, na samitu u Briselu, izrazio zabrinutost zbog tog propisa.

Kina uvodi sankcije?

EU je još 2008. godine donijela odluku o obavezivanju svih kompanija, uključujući strane koje lete do njenih aerodroma da počev od prvog januara 2012. godine kupuju kvote, ekvivalentne 15 posto svojih emisija gasova s efektom staklene bašte s ciljem sprečavanja klimatskih promjena.


Hillary Clinton [EPA]

Za narušavanje tog propisa zakon EU predviđa kaznu od 100 eura po toni emisija ugljen-dioksida i čak i zabranu letova u EU za prekršioce.

Tome se protivi 26 od 36 članica Međunarodne organizacije za civilnu avijaciju (ICAO), uključujući SAD, Rusiju i Kinu.

Kongres SAD-a je već zabranio američkim kompanijama da plaćaju taj porez, dok je Kina zaprijetila da će uvesti trgovinske sankcije, između ostalog, protiv proizvođača aviona Airbus.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.