Nove izbjeglice pristižu sa juga Balkana

Prema podacima UNHCR-a samo je u posljednja 24 sata iz Grčke u Makedoniju ušlo najmanje 5.000 izbjeglica, a očekuje se da ih u toku dana uđe još nekoliko hiljada.

“Navodno je 25 autobusa sa grčke strane koji trebaju krenuti prema severu Balkana”, javlja Al Jazeerina reporterka Milka Smilevska.

Izbjeglice sa kojima je razgovarala ekipa Al Jazeere kažu da su prisiljeni da traže bezbjedniji život, bez obzira na to što vide da nisu dobrodošli u druge zemlje.

“Svi su ovi ljudi, kao i mi, mladi. Pobjegli smo od smrti. Nismo otišli zato što nam je bilo dobro. Ako su zatvorili granice, nama ne preostaje ništa drugo, osim samoubistvo – ili da pređemo granicu ili da umremo”, kaže Samir Al-Dakkak, 23-godišnji Sirijac.

“Moj sin je išao u školu, prije nego što su je granate uništile. Gdje da ga sada šaljem? U Siriji nema nikakvih uslova za život. Šta smo mogli uraditi nego otići”, pita Sirijka Hanan.

“Nema naznaka da će makedonski političari promeniti politiku prema izbeglicama nakon što je Nemačka pooštrila kontrole na granicama, a Mađarska uvela strožije zakone prema njima. Izbeglice veoma negativno reaguju na sve promene ponašanja prema njima, za Mađarsku kažu da im je cilj proći u tranzitu kroz tu zemlju, a ponavljaju da Nemačka mora otvoriti svoje granice za njih”, javlja Smilevska.

Žele što prije da nastave put

Izbjeglice koje iz Makedonije dolaze u Srbiju i dalje dolaze u Preševo, gdje se nalazi prihvatni centar, ne zadržavaju se dugo, nego nastavljaju dalje na sjever.

“Informacije o tome šta ih sve čeka na putu od Zapadne Evrope vrlo brzo se šire među njima. Većina onih sa kojima sam razgovarao kažu da znaju šta se dešava na granici sa Mađarskom, a informacije o tome dobijaju od svojih sunarodnika koji su već došli na sever Srbije ili su stigli do svog cilja na zapadu Evrope”, javlja Al Jazeerin Zoran Kosanović.

“Kažu da se plaše i nije im svejedno, ali nemaju drugog izbora, jer su pobegli od rata. Svesni su rizika, ali je puno veći rizik bio ostati u ratu. Krenuli su na put, mnogi od od njih sa decom beže od rata i ne žele da odustanu”, javlja Kosanović.

Iako Mađarska granicu drži zatvorenom i primjenjuje oštar zakon o migracijama, izbjeglice kažu da put ka zapadu nastavljaju.

“Da postoji neki drugi put, išli bi tuda. Ako zatvore put, ne znam što da radimo. Nitko nam ne pomaže ovdje. Ovdje imamo puno više problema”, kaže izbjeglica iz Sirije.

“Moramo nekako stići do Mađarske. Tamo imam prijatelje koji će mi pomoći da se prebacimo dalje, dodaje izbjeglica iz Afganistana.

U prihvatnom centru u Preševu, kako javlja Kosanović, obezbjeđeni su im hrana, voda i ljekarska pomoć, a mogu i da se odmore, no većina izbjeglica želi što prije da nastavi svoj put.

Izvor: Al Jazeera