Nove eksplozije potresle Tianjin, najmanje 104 žrtve

Broj žrtava u kineskom gradu Tianjinu povećao se na 104, nakon što su spasioci pronašli još nekoliko žrtava nakon pretrage skladišta u kojem se dogodila eksplozija.

Tokom pretrage pronađen je i jedan preživjeli, a spasioci su evakuirali veći dio terena zbog opasnih kemijskih sadržaja.

U međuvremenu su nove eksplozije i požari potresli taj lučki grad. Gust dim jednog od požara koji je zahvatio nekoliko vozila dizao se do 10 metara u visinu, a pratilo ga je najmanje pet eksplozija.

Vlasti su prethodno naložile evakuaciju kako bi izvršile kemijsku dekontaminaciju nakon eksplozija u srijedu u jednom skladištu gdje su bile smještene opasne materije, prenio je AP.

Evakuirana je zona od tri kilometra kako bi se izvršila dekontaminacija natrij cijanida, tokšične kemikalije koja postaje zapaljiva u kontaktu s vodom ili vlagom iz zraka. 

U međuvremenu, gnjevni rođaci vatrogasaca koji se vode kao nestali, upali su danas na vladinu konferenciju za novinare, zahtijevajući informacije.

Poginulo 21 vatrogasac

Među 104 smrtno stradala nalazi se i 21 vatrogasac, što ovu nesreću čini najsmrtonosnijom kada je riječ o pogibiji vatrogasaca u Kini u proteklih šest desetljeća.

Za sada nepoznat broj vatrogasaca se vodi kao nestao, a ukupno 721 osoba je povrijeđena u seriji eksplozija.

Policija i vojni dužnosnici nadzirali su kontrolne punktove na putevima koji vode ka mjestu eksplozija, a helikopteri su se mogli vidjeti kako prelijeću na nebu, navela je američka agencija.

Skladište koje je eksplodiralo pripada kompaniji “Ruihai Logistics”, koja se bavi preradom otrovnih kemikalija.

Kineske vlasti pokrenule su evakuaciju stanovnika iz zone blizu mjesta eksplozija do kojih je došlo u srijedu u kineskom lučkom gradu Tianjinu zbog straha od širenja otrovnih kemijskih supstanci.

Naoružani policajci počeli su evakuirati stanovništvo nakon što je na licu mjesta otkriven natrijev cijanid, nekoliko dana nakon velikih eksplozija u tom 15-milijunskom gradu koje su usmrtile 85 osoba i izazvale požare koje vlasti pokušavaju obuzdati već tri dana, objavila je novinska agencija Xinhua.

“Zbog širenja otrovnih supstanci, stanovništvo blizu te zone pozvano je na evakuaciju”, potvrđeno je.

Postoji rizik od opasnih plinova

Kineski mediji javili su da se zona evakuacije proteže na tri kilometra od mjesta eksplozija, prenosi agencija AFP.

Nije objavljeno kakav rizik za stanovništvo predstavlja udisanje otrovnih plinova.

Kineska televizija CCTV javila je da je na tom području u subotu zabilježeno sedam manjih eksplozija, čiji uzrok nije poznat.

Državni mediji javili su da još uvijek gori nekoliko manjih požara.

Skladište koje je eksplodiralo pripada kompaniji Ruihai Logistics, koja se bavi preradom otrovnih kemikalija.

Tianjin, koji se nalazi 140 kilometara jugoistočno od Pekinga, jedan je od najvećih gradova u zemlji s gotovo 15 miliona stanovnika.

Izvor: Agencije