Nove civilne žrtve zračnih napada u Siriji

Rezolucijom se pozivalo na hitan humanitarni prekid vatre u sirijskoj pokrajini Idlib (Anadolija)

U zračnim napadima koje su na naselja u zoni deeskalacije sukoba u Idlibu izvele snage režima sirijskog predsjednika Bashara al-Assada i ruska avijacija poginulo je pet, a ranjeno najmanje deset civila.

Režimske snage i saveznici nastavljaju napadati područja Marratinnuman, Temaniye, Bsidu, Morik, Tuh i Tel Mennis, javlja agencija Anadolija.

Iz civilne zaštite (Bijele beretke) naveli su da su napadi intenzivirani od utorka navečer i da se među petero poginulih nalazi jedan zdravstveni radnik.

Bombardirana je i bolnica “Rahmet”.

Snage odane režimu zauzele su sve regije osim Idliba, za koje je u mirovnom procesu u Astani dogovoren prekid sukoba.

Rusija najveći saveznik sirijskog režima

Rusija, kao zemlja koja je garant sporazuma, nije spriječila sukobe, već je u više navrata zračnim napadima pomagala Assadovim snagama.

Mirovni proces u Astani vodi se između režimskih i snaga sirijske opozicije, uz posredstvo Rusije i Irana, koji su garant poštivanja sporazuma od Assadovog režima i Turske, koja daje garancije da će opozicija poštovati postignute dogovore.

Rusija je od početka rata u Siriji najveći saveznik Assadovog režima.

Na zahtjev Turske, Rusija je krajem 2016. godine garantirala evakuacije civila iz Halepa, koji je u tom periodu bio pod opsadom režimskih snaga.

Saradnja Turske i Rusije rezultirala je okončanjem opsade i evakuacijom civila iz Halepa, a tako se rodila i ideja da bi ta saradnja mogla biti preslikana i na rješavanje kompletne sirijske krize.

Delegacije Turske i Rusije su u januaru 2017. godine u glavnom gradu Kazahstana Astani, današnjem Nur Sultanu, dogovorile format mirovnog procesa, koji se vodi u tom gradu.

Assadove snage ne poštuju sporazume

Procesu se kasnije priključio Iran.

U maju te 2017. godine postignut je sporazum i četiri poprišta najžešćih sukoba u Siriji su proglašena zonama deeskalacije.

Tako je postignut dogovor o prekidu sukoba u Idlibu i okolnim mjestima, na sjeveru Homsa, u Istočnoj Guti kod Damaska i južnim regijama Deraje i Kuneytre.

Snage Assadovog režima su zloupotrijebile prekid sukoba i nastavkom napada zauzele većinu tih regija.

Rusija se nije zalagala za poštivanje dogovora, već je zračnim napadima podržavala napredovanje režimske vojske.

Tako su režimske snage, uz pomoć ruske avijacije, pod opsadu stavile, a potom žestikim napadima zauzele Homs, Istočnu Gutu i južnu deeskalacijsku zonu.

Civili iz tih regija evakuirani su u Idlib, čija populacija je tako premašila četiri miliona ljudi.

U Idlibu raseljeno skoro milion ljudi

Kako bi spriječila nove maskre u Idlibu, Turska je inicirala nove pregovore.

Predsjednici Turske i Rusije, Recep Tayyip Erdogan i Vladimir Putin, sredinom septembra prošle godine u Sočiju su postigli dodatni sporazum o jačanju dogovora o primirju u Idlibu.

I pored tog potpisa, Rusija je nastavila podržavati Assadove režimske snage u napadima na Idlib.

Do sada je zbog napada u toj regiji raseljeno skoro milion ljudi.

Izvor: Agencije