Novavax uključuje pripadnike manjina u testiranje vakcine

Kompaniji je cilj da uključi najmanje 15 posto Afroamerikanaca, 10 do 20 posto Latinoamerikanaca i jedan do dva posto američkih domorodaca u testiranje (EPA)

Farmaceutska kompanija Novavax uključit će određeni broj pripadnika manjina u svoje veliko istraživanje vakcine protiv COVID-a 19, koje bi trebalo da započne u Sjedinjenim Američkim Državama i Meksiku sljedećeg mjeseca.

Kompaniji, koja već testira svoju vakcinu u trećoj fazi ispitivanja u Britaniji, cilj je da uključi najmanje 15 posto Afroamerikanaca, 10 do 20 posto Latinoamerikanaca i jedan do dva posto američkih domorodaca, navela je kompanija na sastanku savjetnika američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti, prenosi Beta.

Važan faktor

Raznolikost je postala važan faktor u ispitivanju vakcina za sprečavanje zaraze korona virusom zbog velikog broja preminulih od COVID-a 19 među pripadnicima manjina.

Afroamerikanci su tri puta češće obolijevali od COVID-a 19 od bijelih Amerikanaca i dvostruko je vjerovatnije da će umrijeti od te bolesti.

Doktor Anthony Fauci, direktor Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti, poručio je putem Twittera i Facebooka da je adekvatno zastupanje manjina ključno za izgradnju povjerenja tih zajednica u sigurnost vakcine.

Izvor: Agencije