Novavax opet odgodio testiranje vakcine u SAD-u

Ovo je drugi put da je Novavax odgodio testiranje u trećoj fazi (EPA)

Američki proizvođač vakcina Novavax saopćio je u ponedjeljak da je ponovo odgodio početak kasnije faze testiranja eksperimentalne vakcine protiv korona virusa u SAD i poručio da očekuje da će testiranje početi narednih sedmica, umjesto u novembru.

To je drugi put da je Novavax, čije je testiranje vakcine u kasnoj fazi u Velikoj Britaniji već u toku, odgodio testiranje u trećoj fazi, nakon što je to učinio u oktobru.

Akcije kompanije, koja zaostaje za Pfizerom i Modernom u razvoju vakcine, opale su za šest posto zbog novog odlaganja, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Registracija 15.000 učesnika ispitivanja

Kompanija je saopćila da je završila registraciju 15.000 učesnika u ispitivanju u Velikoj Britaniji i da očekuje privremene podatke u prvom kvartalu 2021. godine.

Novavax planira koristiti materijal za vakcinu proizveden u komercijalnim razmjerama za ispitivanje u SAD-u i Meksiku i blisko sarađuje s američkom Upravom za hranu i lijekove da dobije zeleno svjetlo za upotrebu vakcine koja se proizvodi u fabrici u Sjevernoj Karolini.

Izvor: Agencije