Novalić: Nećemo više uvoditi restriktivne mjere poput policijskog sata

Nepovoljna epidemiološka situacija u BiH (EPA)

Nacionalni institut javnog zdravstva Kosova danas je objavio kako je u posljednja 24 sata od korona virusa umrlo 15 ljudi, a novozaraženih je 218, prenosi agencija Beta.

Dodaje se kako su od početka pandemije do danas na Kosovu od bolesti COVID-19 umrle 284 osobe koje su imale i druge, hronične bolesti.

U istom periodu u Laboratoriji molekularne mikrobiologije Instituta, RT-PCR metodom je testiran ukupno 461 uzorak, od kojih su 218 bili pozitivni na korona virus. Ukupan broj pozitivnih slučajeva tokom epidemije je tako porastao na 9.492 od 38.803 osobe za koje se sumnjalo da imaju virus SARS-CoV-2.

U posljednja 24 sata je izliječenim proglašeno 156 pacijenata, tako da je ukupan broj do sada izliječenih 5.346, dok je broj „aktivnih slučajeva“ 3.862.

I dalje najviše novozaraženih iz Prištine – 70 slučajeva, navodi Beta.

BiH: Smrtni slučajevi u FBiH i RS

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo u protekla 24 sata u Federaciji BiH testiran je 1.161 uzorak, od kojih je 183 pozitivnih na COVID-19. Novi slučajevi registrirani su u Unsko-sanskom, Srednjobosanskom, Zeničko-dobojskom, Tuzlanskom, Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom, Bosansko-podrinjskom, Posavskom i Kantonu Sarajevo.

U Federaciji BiH do sada je testirano 90.712 uzoraka, a COVID-19 je potvrđen kod 7.700 osoba. Zaključno sa današnjim danom, u Federaciji BiH se oporavilo 3.959 pacijenata, 177 pacijenata oporavilo se u protekla 24 sata.

Trenutno je aktivno 3.559 slučajeva-oboljelih od COVID-a 19.

Do sada su zabilježena 182 smrtna slučaja, a u posljednja 24 sata Zavodu za javno zdravstvo FBiH prijavljena su četiri smrtna slučaja. Preminule su dvije žene iz Mostara i Bugojna, te dva muškarca iz Živinica i Konjica. 

U posljednja 24 sata u Institutu za javno zdravstvo RS, Univerzitetskom kliničkom centru RS, Opštoj bolnici Bijeljina i Univerzitetskoj bolnici Foča izvršeno je testiranje 436 laboratorijskih uzoraka, a novi korona virus potvrđen je kod 91 osobe u ovom bh. entitetu. Radi se o 48 muških i 43 ženske osobe, od kojih je 14 mlađe, 60 srednje i 17 osoba starije životne dobi, prenosi Anadolija.

“U posljednja 24 časa, Institutu za javno zdravstvo RS-a prijavljena su dva smrtna slučaja kod kojih je potvrđeno prisustvo novog koronavirusa. Radi se o muškarcu srednje životne dobi iz Prnjavora i ženi starije životne dobi iz Doboja”, saopćeno je iz Instituta za javno zdravstvo RS-a.

Do sada je u ovom entitetu potvrđeno 5.227 slučajeva korona virusa, a preminulo je ukupno 185 osoba kod kojih je potvrđen test na novi korona virus.

Mjere pogubne za ekonomiju

“Mjere koje su bile na snazi od polovine marta do kraja maja pokazale su dobre rezultate, ali su bile pogubne za ekonomiju, poručio je u srijedu federalni premijer Fadil Novalić.

“Ne želimo više žrtvovati ekonomiju, jer inače ćemo zapasti u zonu gladi, imat ćemo jako veliki broj socijalnih slučajeva. Nećemo više uvoditi restriktivne mjere poput policijskog sata, ali ćemo mjere dorađivati”, rekao je Novalić, prenijela je Fena.

“Vratit ćemo pažnju, restriktivnu kontrolu sadašnjih mjera. Pratimo šta rade razvijene zemlje”, naglasio je Novalić.

Smatra da posljedice korona virusa u BiH, ali i u drugim državama, najviše trpi turizam. S tim u vezi, najavio je, Vlada Federacije BiH pomoći će ovaj sektor.

“Nećemo napraviti novi korona zakon, širokopojasni, koji se odnosi na sve, nego ćemo ići segmentno. U septembru ćemo najvjerovantije donijeti zakon kojim ćemo pomoći sa 20, 30 miliona KM turistički sektor. U budućem periodu prevoznički, i tako dalje. Ići ćemo na ciljane aktivnosti”, rekao je Novalić, dodajući da je to potpora, ali da su korisnije investicije.

Novalić je rekao da su ekonomske posljedice zbog korone vidljive, tako da su u aprilu prihodi bili manji za 13,3 posto. U maju je zabilježen minus od 10,5 posto, zbog korona virusa, a u junu 7,2 posto.

S. Makedonija: Šest žrtava, 88 novozaraženih

Šest osoba preminulo je u Sjevernoj Makedoniji od posljedica novog korona virusa, javila je reporterka Al Jazeere Maja Blaževska Evrosimoska.

Od početka epidemije u toj zemlji je preminulo 511 osoba. 

U proteklih 24 sata utvrđeno je 88 novih slučajeva zarate korona virusom pa ukupan broj zaraženih od početka epidemije sada iznosi 11.289. 

Trenutno je 3.557 aktivnih slučaja. 

Srbija: 109 hospitaliziranih u Vranju, 99 u Subotici

U prethodna 24 sata u Srbiji je od posljedica infekcije virusom korona umrlo devet osoba, izjavila je danas premijerka ove države Ana Brnabić na konferenciji za medije Kriznog štaba Vlade za suzbijanje epidemije, javlja Beta.

U istom periodu testirano je 9.858 osoba, a prisutvo virusa korona potvrdjeno je kod 295.

Na respiratorima su 132 pacijenta, a na bolničkom liječenju 287 osoba. Kućama je otpušteno 390 osoba.

„Realnost je da nam se procenti dobro drže i polako smanjuju, i da pritisak na naš zdravstveni sistem nastavlja da slabi“, rekla je Brnabić i zahvalila gradjanima zbog odgovornosti i poštovanja sanitarnih mjera.

Prema jutrošnjim podacima, u četiri COVID bolnice u Vranju hospitalizovano je 109 pacijenata, od kojih je kod 33 laboratorijski potvrđen virus korona.

Kako je naveo Štab za vanredne situacije u tom gradu, a objavljeno na stranici Grada Vranja, među hospitalizovanima nema djece, a trenutan broj slobodnih mjesta u bolnici je 106, prenosi Tanjug.

Na kućno liječenje otpušteno je 12 pacijenata, dok su dva pacijenta prebačena u Klinički centar Niš.

U Opštoj bolnici u Subotici hospitalizovano je 99 pacijenata, od čega je pet na respiratoru, a ukupno se osam nalazi u jedinici intenzivne njege, rekao je direktor te zdravstvene ustanove Slobodan Puškar za RTS.

Prema njegovim ocjenama, situacija u tom gradu je i dalje nepovoljna, ali su se ipak brojke stabilizovale.

Novozaraženi u Hrvatskoj

U protekla 24 sata zabilježeno je 58 novih slučajeva zaraze korona virusom pa je broj trenutno oboljelih, aktivnih slučajeva, u Hrvatskoj danas 633, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite.

Na bolničkom liječenju je 111 osoba, sa sedam pacijenata na respiratoru.

U protekla 24 sata testirano je 1.167 osoba.

4.589 osoba se oporavilo, a dosad su preminule 154 osobe.

Jedan smrtni slučaj u Sloveniji

U Sloveniji je u posljednja 24 sata potvrđeno 18 novih zaraza korona virusom, a jedna osoba među zaraženima je umrla, objavila je slovenska vlada.

Po tri nove zaraze potvrđene su u Šmarju pri Jelšah, po dvije u Ljubljani i Kranju te po jedna u deset slovenskih gradova i mjesta, a u jednom je slučaju zaraženi strani državljanin, objavilo je ministarstvo zdravstva.

Broj novozaraženih udvostručen je u odnosu na prethodni dan, kad je bilo registrirano 9 novih zaraza, prenosi Hina.

Sa 18 novozaraženih u posljednja 24 sata broj ukupno potvrđenih zaraza od početka epidemije u Sloveniji se povećao na  2.208, aktivna su još 202 slučaja, a umrlo je 123 ljudi.

Trenutno je zbog COVID-a 19 hospitalizirano 22 pacijenata, među njima troje na odjelima intenzivne njege.

Crna Gora: Četiri preminula od koronavirusa

Četiri osobe preminule su u Crnoj Gori od posljedica koronavirusa dok je registrovano 50 novih slučajeva infekcije, javlja agencija Anadolija.

Iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore kazali su da je analiziran 481 uzorak na korona virus, među kojima je 50 rezultata bilo pozitivno.

“Institutu su prijavljena četiri smrtna ishoda kod pacijenata iz Podgorice, Nikšića i dva iz Bijelog Polja. Pacijenti su bili 1943, 1970, 1982. i 1953. godište. Ukupan broj smrtnih slučajeva povezanih s korona virusom od početka juna je 48, a od početka godine 57”, navode u Institutu.

Ukupan broj aktivnih slučajeva koronavirusa u Crnoj Gori trenutno iznosi 1.322.

Izvor: Agencije