Novaković: Povjerenstvo pokreće postupak protiv Žalac i Marića

Gabrijela Žalac
Postupak se provodi vezano za slučajeve luksuznog mercedesa, kredita HBOR-a i ulaznica za utakmicu u Rusiji (Marko Prpi? / Pixsell)

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odlučilo je pokrenuti postupak protiv ministara Gabrijele Žalac i Zdravka Marića vezano za slučajeve luksuznog Mercedesa, kredita HBOR-a i ulaznica za utakmicu Hrvatske i Engleske na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji, izjavila je nakon sastanka predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković.

“U predmetu protiv Žalac razmotrit će se postoji li povezanost između osobnog odnosa dužnosnice Žalac i šibenskog poduzetnika Josipa Stojanovića Jollyja u odnosu na dodjelu kredita HBOR-a trgovačkom društvu u vlasništvu tog poduzetnika, u odnosu na nabavu gradskih autobusa Grada Splita od trgovačkog društva navedenog poduzetnika, kao i u odnosu na davanje na korištenje automobila marke Mercedes članovima uže obitelji dužnosnice”, kazala je Novaković, dodavši da će utvrđivati je li se dogodilo eventualno međusobno pogodovanje.

Ulaznice za utakmice u Rusiji

Kad je riječ o Zdravku Mariću, dodala je, Povjerenstvo će utvrđivati povezanost između ličnih odnosa zvaničnika, s jedne strane, i preduzetnika Stojanovića Jollyja, s druge, u odnosu na dodjelu kredita HBOR-a trgovačkom društvu preduzetnika i u odnosu na putovanje zvaničnika u Rusiju. “Utvrđivat ćemo tko je platio troškove, odnosno ulaznice za navedenu utakmicu”, rekla je Novaković.

U vezi s gradonačelnikom Velike Gorice Draženom Barišićem Povjerenstvo će pokrenuti provjeru njegovog imovinskog kartona, tj. dijela koji se odnosi na plaću zvaničnika i korištenje automobila. 

Na upit novinara koje su obaveze zvaničnika kad je riječ o najmu automobila, Novaković je rekla da su kod lizinga zvaničnici obavezni staviti to u imovinski karton, a ako je riječ o kratkoročnom najmu od mjesec dana, nisu obavezni.

Izvor: Agencije