Novak Đoković podržao litije u Crnoj Gori

Đoković je objavio i fotografiju s jedne od litija ispred Hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici (EPA)

Prvi teniser svijeta Novak Đoković podržao je proteste Srpske pravoslavne crkve (SPC) protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti, kojim crnogorska vlada želi riješiti pitanje vlasništva nad vjerskim objektima u toj zemlji.

“Pozdrav i podrška za bratski narod u Crnoj Gori”, napisao je Đoković u poruci na Twitteru, uz koju je objavio fotografiju s jedne od litija ispred Hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici, prenijela je Hina.

Mitropolija crnogorsko-primorska, ogranak Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, od početka godine svakog četvrtka i nedjelje u većini crnogorskih gradova organizira protestne šetnje nakon večernjih molitvi pod motom “Ne damo svetinje”, kojima prisustvuje nekoliko desetaka hiljada građana i na kojima dominira srpska ikonografija.

SPC tvrdi da joj žele oduzeti imovinu

Dok SPC tvrdi da joj država Crna Gora Zakonom o slobodi vjeroispovijesti želi oduzeti imovinu, u koju, između ostalog, spada približno 600 vjerskih objekata, te atraktivno zemljište u crnogorskom primorju, vladini zvaničnici objašnjavaju da će Crna Gora primjenom tog zakona “najzad uvesti pravni red u područje odnosa države s vjerskim zajednicama, afirmirajući građanski koncept moderne države zasnovane na vladavini prava, poštovanju različitosti i sloboda svih građana, bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost”.

Dijalog između crnogorske vlade i SPC-a o spornom zakonu počeo je susretom premijera Duška Markovića i mitropolita Amfilohija sredinom februara, a bit će nastavljen sastankom ekspertnih timova Vlade i Mitropolije 11. marta. 

Đoković je i početkom godine dospio u centar pažnje, ali ne po dostignućima na teniskom terenu. Nakon što je ekipa Srbije osvojila ATP kup u Sydneyju, s reprezentativnim kolegama otpjevao je pjesmu “Vidovdan”, što je izazvalo burne reakcije.

Izvor: Agencije