Novak Đoković – neupitni svjetski br.1

Ljubitelji tenisa u Rod Laver Areni, aiko su većina bili navijači Andyja Murraya, ovacijama su ispratili srpskog tenisera (AP)

Piše: Momir Jelovac

Down under, tako Britanci zovu Australiju. Tako se u finalu Australian Opena osjećao Skot Andy Murray. Down under – dole ispod… Ispod koga? Naravno, Novaka Đokovića. Bio je to još jedan izvanserijski primjer dominacije, jačine personalitija, čak i kada protivniku izgleda da je pronašao slabe tačke u taktici i tehničkoj izvedbi svjetskog tenisera br 1.

Novak Đoković našao je način da zaustavi agresivnost neugodnog i ponekad arogantnog Murraya. Srpski je teniser tako stao rame uz rame s najvećim majstorom ove prekrasne igre. Ono što su Sampras, Bjorg i  Federer za Wimbledon, Nadal za Roland Garros, to Novak Đoković postaje za Australian Open.

Igrao je pet finala i svih pet je dobio!!!!

Sjećam se njegovog prvog nastupa na ovom turniru. Žrijeb ga je već u prvom kolu odnio na megdan Maratu Safinu. Da, izgledao je to kao meč Davida i Golijata u svakom pogledu – tehničkom, taktičkom, rezultatskom. Teniski sat je trajao 80- tak minuta. Novak je uhvatio pet gemova, ali je naučio puno. Poraz ga nije demoralisao. Naprotiv !

”Doći ću ja ovdje opet i pobjediti”, rekao je tada Novak.

Put do pobjede

U trećem pokušaju je uspio. 2008. je u finalu je deklasirao Tsongu. Nako toga je išlo po principu sve ili ništa. Tri puta je izgubio u četvrtfinalu, a ostalo sve dobio.

U petom finalu, s druge strane mreže našao se njegov najdraži teniski “neprijatelj “Andy Murray. Više su proveli zajedno na teniskom terenu nego unutar svojih familija… još iz pionirskih dana kada su se često sudarali, ali igrali zajedno – u paru. Rivalstvo koje traje već čitavu vjećnost.

Skot u kombinaciji, što je prije bilo nezamislivo sa trenerom damom, Ameliom Mauresmo, napravio je vidan pomak u igri i mnogi su, prije svega Britanci, pomislili da bi Andy mogao prekinuti lanac poraza protiv svjetskog broja 1. Tim prije što je od zadnja tri finala na Grand Slam turnirima dobio dva (US Open 2012,Wimbledon 2013). 

Ali. Novak je uz finale Austarlian Opena 2013. dobio i posljednih sedam međusobnih duela. Istina, ovom finalu nije igrao svoj najbolji tenis, ali isto kao u polufinalnom meču protiv Wawrinke, tako je za Murraya teniski autoritet Đokovića, čini se bila presudna prepreka. Znao je naći put do pobjede i kada njegov arsenal udaraca nije funkcionisao najbolje. Protivnici jednostavno nemaju snage ni ideje kako iskoristi sitaciju u kojoj im se čini da je Đoković ranjiv.

Novakovo opasno oružje

Mnogima se Novakov servis činio, uslovno rečeno, najslabijom karikom u arsenalu. Da li je to razlog angažmana Borisa Beckera ili ne, ne znamo, ali je činjenica da je Đokovićev servis postao jednako opasno oružje kao bekend paralela, kao return, kao njegove fenomenalne atletske predispozijcije, kao i sve ostalo u Novakovom teniskom paketu.

Boris Becker je, otkako je postao član Novakovog tima, prilično zakopčan prema medijima. Rijetko daje izjave, pa je stoga ova posljednja, u kojoj je “optužio” teniski svijet da se Đokovića nedovoljno poštuje, ostavila javnost u priličnoj nedoumici. Na osnovu čega takav zaključak? Da li je to bio potez kojim je u Novaku htio probuditi još jedan dodatni motiv?

Bilo kako bilo, ljubitelji tenisa u Rod Laver Areni, njih 14.820, iako su većina bili navijači Andyja Murraya, ovacijama su ispratili srpskog tenisera. Niko nije ostao sjediti. Pozdravili su čovjeka koji je došao nadomak rekorda u njihovoj australskoj avliji od šest pobjeda, koliko ih ima Ozi Roy Emerson. Nakon ove pete titule, malo ko ostaje u uvjerenju da neće osvojiti i šestu. To je Novak Đoković, čvrsti i neupitni svjetski broj 1, uostalom i obećao.

Izvor: Al Jazeera