Novac iz Elektroprenosa u entitetske budžete

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine utvrdilo je u četvrtak Prijedlog izmjena Zakona o osnivanju kompanije za prenos električne energije u Bosni i Hercegovini, koji će biti upućen u hitnu parlamentarnu proceduru. Tim izmjenama bit će omogućena podjela više od 50 miliona eura dobiti Elektoprijenosa Bosne i Hercegovine između dioničara, vlada dva bh. eniteta.

Dosadašnjim zakonskim odredbama ta se sredstva nisu mogla dijeliti 10 godina od trenutka osnivanja kompanije, odnosno do 2016. godine. Dogovor o raspodjeli postigli su prošle godine čelnici Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine i Saveza nezavisnih socijaldemokrata, Zlatko Lagumdžija i Milorad Dodik.

Nakon toga, izdane su smjernice Evropske komisije, koje takvu raspodjelu ne odobravaju.

Potrebe elektromreže

Dok se akumulirana dobit  Elektroprijenosa pokušava raspodijeliti između vlada dva entiteta, malo ko, čini se, razmišlja o potrebama elektromreže, izvijestio je iz Sarajeva Ivan Pavković, novinar Al Jazeere. Evropski propisi nalagali su najprije ulaganja u obnovu mreže, izradu dugoročnih planova, a tek onda podjelu dobiti. Bosna i Hercegovina je zbog stanja energetskog sektora već pred sankcijama.

Jedna od ključnih trafostanica za Sarajevo izgrađena je prije gotovo pet desetljeća. Slično je i s drugim takvim objektima u Bosni i Hercegovini. Prije šest godina utemeljen je Elektroprijenos. Poduzeće održava zastarjelu mrežu te treba u nju i ulagati, što je predviđeno i zakonom.

“Nisu ljudi džabe donijeli odluku da se deset godina dobit reinvestira u Elektroprijenos, obnovu i nove objekte. To nije urađeno zbog blokade uprave i upravnog odbora”, ocijenio je Mevludin Kuljanin iz sindikat Elektroprijenosa u Sarajevu.

Bez ulaganja

Novih ulaganja nema, iako na računima Elektroprijenosa stoji 150 miliona eura. Godinama nema dogovora u kojem omjeru rasporediti ta sredstva u dva bh. entiteta. U isto vrijeme potrošači uredno plaćaju, uz svoje račune, i naknadnu za održavanje mreže.

Gordana Bulić iz Saveza potrošača Bosne i Hercegovine je kazala: “Sredstva su zaleđena, imaju gubitke, a onda se desi da su potrebna dodatna sredstva, krediti, da bi se neke stvari uradile. Sve to ide na teret i preko leđa običnih potrošača”.

“Više desetljeća stara oprema i nedostatak ulaganja prijetnja su sigurnosti opskrbe električnom energijom u Bosni i Hercegovini, ali i šire. Zbog toga je u pitanje deblokade Elektroprijenosa uključena šira energetska zajednica i EK”, izvijestio je Pavković.

U Izaslanstvu Europske unije u Bosni i Hercegovini jasni su – postoji još prošle godine dogovorena mapa puta i nje se treba pridržavati. Tako i u pitanju akumulirane dobiti Elektroprijenosa.

Raspodijela dobiti

“Raspodjela neto dobiti Elektroprijenosa ne bi trebala biti urađena sve dok uprava kompanije nije u potpunosti funkcionalna, revizija financijskih računa obavljena i, što je najvažnije, treba biti usvojen pouzdan investicioni plan”, poručila je Jamila Milović-Halilović iz Izaslanstva EU-a u Sarajevu.

Bosna i Hercegovina već je upozorena iz Evropske zajednice jugoistočne Evrope zbog nedonošenja ukupne energetske strategije. Zbog toga bi mogla izgubiti stotinu miliona eura pretpristupnih fondova.

Pitanje Elektoprijenosa, zbog sigurnosti elektrosistema, također nije interna stvar Bosne i Hercegovine, upozorio je i čelnik Energetske zajednice Janez Kopač.

Prava entiteta kao dioničara Elektroprijenosa nisu upitna, no postupanje suprotno dogovorima i evropskim uputama moglo bi izazvati dugoročne štete.

Izvor: Al Jazeera